İçerik pazarlaması kolay gibi gözüken, ancak iş düzenli olarak içerik üretimine geldiğinde, bir çok kişinin zorlandığı, fikir bulamadığı bir pazarlama türüdür. Eğer siz de bu dertten muzdaripseniz, içerik pazarlama stratejisi oluşturmak için yardıma ihtiyacınız varsa, aşağıda paylaşacağım fikirleri inceleyin. Kesinlikle, içerik üretimi için bazı fikirler bulacaksınız.
İçindekiler
- Yeni özellikler
- En sevdiğiniz araçlar
- Referanslar
- Sahne arkasına bir bakış
- Ekip bilgileri
- Başarıları kutlayın
- Anketler
- Bilmece
- Meydan okuma
- Blog paylaşımı
- Misafir gönderileri
- Değerli ipuçları
- Klavuzlar/Rehberler
- Infografikler
- Vaka çalışmaları
İster sosyal medya için, ister blogunuz veya web siteniz için olsun; tüm bu başlıklarda içerik pazarlama stratejisi oluşturmaya dair bir ilham bulacaksınız. Hazırsanız başlayalım:
1.Yeni Özellikler
Sosyal medya mecraları her geçen gün yeni bir özellik sunarak gelişmeye devam ediyor. Instagram, TikTok, LinkedIın… bir sosyal mecra, yeni işlevler sunduğunda, bunları test edin ve topluluğunuza onlardan bahsedin. Sosyal mecraların yayınladığı güncellemelerden öncelikli haberdar olmak için Instagram Blog gibi, sosyal mecraların kendilerine ait blog sayfalarını takip edin ve bülten aboneliği yapın. Böylece güncellemelerden öncelikli haberdar olur ve bunu takipçilerinize ilk paylaşan siz olursunuz.
2.En Sevdiğiniz Araçlar
Bir dijital pazarlama ajansı çalışanıysanız, ya da freelencer olarak dijital pazarlama uzmanlığı yapıyorsanız, kesinlikle kullanmayı sevdiğiniz araçlar vardır. Pratik görseller hazırlamak için Canva’yı kullanmak gibi. Bunları takipçilerinizle paylaşmaya ne dersiniz? Topluluğunuza bu araçla çalışmayı neden sevdiğinizi söyleyin. Size ne gibi avantajlar sağlıyor? Bu araçlar onların işine nasıl yarayabilir? vb. Bunu neden mi yapmalısınız? Öncelikle uzmanlığınızı göstermek için. Ayrıca şunu unutmayın; “bilmek” ve “yapabilmek” arasında büyük fark vardır.
Siz takipçilerinizle bu araçları paylaştığınızda, onların bu araçları kullanarak, size iş vermek yerine kendilerinin içerik üretim sürecini yürüteceği konusunda endişelenebilirsiniz, bunu yapmayın. Öncelikle bu yazıyı okuduğunuza göre, içerik üretim sürecinin ne kadar meşakkatli olduğunu birebir deneyimleyenlerdensiniz.
Aynı durum, siz kullandığınız araçları paylaştığınızda, bu araçları deneyimleyecek takipçileriniz için de geçerlidir. Bir kısmı deneyecek ve başarılı olacak. Ancak, büyük bir kısmı denemeyecek bile. Bu kitle gönderinizi beğenecek, kaydedecek ve ihtiyaç halinde, işi size vermek için sizinle iletişime geçecek. Çünkü siz, işinizin uzmanı olduğunuzu gösteren araçlara ait bilgiler paylaştınız.
3.Referanslar
Bir proje zaten başarılı olmuşsa, hemen bir referans alın. İster video, ister sesli ister yazılı olsun – müşterilerinizin sizin adınıza konuşmasına izin verin.
Alacak yönetimi konusunda alanında uzman olan @ARSDanismanlik Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan'a (@ayseburcuars) deneyimlerini aktardığı için teşekkür ederiz.#dijitalpazarlama #sosyalmedya #socialmedia #sosyalmedyaajansı #dijitalpazarlamaajansı #survivordijital #dijitalajans pic.twitter.com/zOGP0HJOW2
— Survivor Dijital (@SurvivorDijital) September 11, 2021
— Survivor Dijital (@SurvivorDijital) September 11, 2021
4. Sahne Arkasına Bir Bakış
Nasıl çalışıyorsunuz? Yaptığınız işler sıkıcı mı? Yoksa eğlendiğiniz zamanlar var mı? Ofisiniz nasıl? Tüm bunlar takipçileriniz ve potansiyel müşterileriniz tarafından merak edilir. Bir toplantı sırasında, ya da eğitimden, ya da sıradan bir gününüzden bir kaç fotoğraf ve video paylaşın.
5. Ekip Bilgileri
Takımınızı tanıtın. Ekip arkadaşlarınız kim? Bu tarz paylaşımlar, ajansları daha insani ve sevimli kılıyor. Unutmayın, hedef kitleniz için değerli olan logonuz değil, hizmet ve ürünlerin arkasındaki insanlardır.
6. Başarıları Kutlayın
Projeyi başarıyla mı tamamlandınız? Bunu mutlaka kutlayın. Yeni bir müşteri mi kazandınız? Herkes duysun! Yeni çalışanın ilk günü var mı? Kırmızı halıyı yere serin. Kilometre taşlarınızı kutlayın, çünkü bunlar takipçileriniz ve potansiyel müşterileriniz için başarı ve ilerleme göstergesidir. Aynı zamanda, sizi de motive ve mutlu eder.
Liderlik ve yönetici gelişimi eğitimcisi, profesyonel lider koçu ve İnsan Kaynakları danışmanı Hülya Maç'a ait https://t.co/GDqDRKqJf5 ve https://t.co/euK4L0ikdc markalarının dijital iletişim çalışmaları Survivor Dijital'e emanet! #hoşgeldiniz 🎉#dijitalpazarlama #dijitalajans pic.twitter.com/IF3zowOJoT
— Survivor Dijital (@SurvivorDijital) March 1, 2022
7. Anketler
Birinci maddedeki, bir sosyal medya güncellemesi için paylaşım yaptınız, ardından, bu güncelleme için insanların fikrini almaya ve bunun üzerinden yeni bir içerik oluşturmaya ne dersiniz? İnsanlar bu güncelleme hakkında ne düşünüyor? Ya da daha kişisel, ofisteki duvar ne renk olmalı? Bir sonraki blog yazısında hangi konu hakkında yazmalısınız? Konu ne olursa olsun, insanlar görüş bildirmeyi, fikirlerinin alınmasını severler.
8. Bilmece/Bulmaca
Bulmacalar, bir bütünlük oluşturduğu için insanlar üzerinde de tatmin edici etkiye sahiptir. Beyine dopamin salgılayarak kişide zevk ve mutluluk duygusu yaratan nörotransmitter üretir. Dopamin, hedefe ulaştığınızda yükselerek sizi doğal yoldan mutlu eden bir yoldur. Bu nedenle etkileşim yaratan bir içerik türü olarak bulmacanın gücünden mutlaka faydalanmalısınız.
9. Meydan Okumalar (Challange)
Uygulama şaşırtıcı derecede basit ve etkileşim artırıcıdır. Heyecan verici bir meydan okuma fikri bulun, iyi bir hashtag ve bunun için diğer insanları aday gösterme zorunluluğu – işte viral hitiniz doğdu.
10. Blog Paylaşımı
Herkesin bildiği ancak uygulamada zorlandığı bir içerik pazarlama enstrümanıdır bloglamak. Düzenli blog içerik üretimi yapın ve Blog yazılarınızı sosyal medya kanallarınızda paylaşın. Ayrıca e-posta imzasında da tanıtabilirsiniz. Her durumda, kullanabileceğiniz ve kullanmanız gereken içerik türlerinin başında yer alır.
11. Misafir Gönderileri
İçerik üretim süreci zaten vakit alan ve zorlayıcı bir süreç, o halde neden başkalarından da destek almıyorsunuz? Takipçilerinize, iş ortaklarınıza ya da çalışma arkadaşlarınıza, bir konu hakkında söz söyleme fırsatı sunuyor musunuz? İster blogunuzda misafir yazısı olarak, ister bir dergide veya LinkedIn’de bir makale olarak. Konuk gönderileri ile topluluğunuza bir konu hakkında heyecan verici yeni bir bakış açısı sunarsınız. Bir gönderide birden fazla misafir bile olabilir. Deneyin…
12. Değerli İpuçları
İnsanlar ipuçlarını sever. Çünkü ipuçları yardımcı olur. O yüzden biraz bilginizi paylaşın. İster uzun, ayrıntılı bir blog yazısı, ister tek bir cümle olsun. Yararlıysa, hedef kitleniz bunu sevecektir.
13. Klavuzlar / Rehber
“XY nasıl yapılır…” – Bir rehberde veya kılavuzda bir şeyin nasıl yapıldığını açıklayın. Bunu ücretsiz bir e-kitap olarak yayınlayın. (Tabi ki insanlar mail adreslerini paylaşma karşılığında bu e-kitaba sahip olabilsinler. ) İşte size, e-mail bültenleriniz için izinli mailing listesi oluşturmaya yönelik harika bir fırsat.
14. İnfografikler
Rakamsal ifadeler ilgi çekici ve ikna edici olsa da, insan zihni görselleri metinden 60.000 kat daha hızlı işliyor. Özellikle rakamları görselleştirmek için kullandığımız infografiklerin ilgi çekici gücünden mutlaka yararlanmalısınız.
15. Vaka Çalışmaları
Vaka çalışmaları, sunduğunuz ürün veya hizmetlerin pazarda ne kadar değerli olduğunu göstermenin harika bir yoludur. Bir müşterinin sorununu nasıl çözebildiğinize dair gerçek örnekler göstererek, basit referansların ötesine geçebilirsiniz.
Son Yorumlar
Reyhan
Geri bildiriminiz için çok teşekkür eder
Gözde KAPUSUZ
Digital Pazarlama İletişimi biriminde ha
Reyhan
Murat Bey merhaba, blog yazısında yazdığ
Murat
Benim kendime ait bilgi panelim var link
murat
Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler