Beyin Fırtınası Nedir? Yaratıcı Fikirler Bulmanıza Yardımcı Olacak 7 Beyin Fırtınası Tekniği

Eğer bir pazarlamacıysanız sizden sürekli yeni fikirler beklenir. Asla yerinizde sayamazsınız. Ve hepimiz biliyoruz ki, yeni fikirler bulmak hiç kolay değil, hele bir de zaman kısıtlamanız varsa, gerçekten sinir bozucu bir süreç yaşanabiliyor.

Bu durumun kurtarıcısı çoğu zaman beyin fırtınası seansları olabilir. Fakat sizin de muhtemelen deneyimlediğiniz gibi bazı beyin fırtınası seansları diğerlerinden daha verimlidir. Yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamanın en iyi yolu, ekibinizi bir masanın etrafında oturtmak ve onlardan fikirleri geldikçe haykırmalarını istemek değildir. İnsanları geleneksel zihniyetlerinden uzaklaştıran bir atmosfer yaratmak gerekir. Peki ama nasıl? Hadi gelin, önce beyin fırtınasının ne olduğunu hatırlayalım, ardından harika bir beyin fırtınası için 7 ipucuna birlikte göz atalım.
Beyin fırtınası, bir yaratıcılık tekniğidir. Bir grup insanın, belirli bir ilgi alanı etrafında yeni fikirler ve çözümler üretmek için spontane farklı fikirleri paylaştığı durumdur. Beyin fırtınası sırasında mümkün olduğunca çok sayıda kendiliğinden ortaya çıkan yeni fikir ve önerirler oluşur. Tüm fikirler eleştirilmeden not edilir ve beyin fırtınası seansından sonra fikirler değerlendirilir. Beyin Fırtınası Terimi, Alex Faickney Osborn tarafından 1953 tarihli Applied Imagination kitabında popüler hale getirilmiştir.

Yaratıcı Fikirler Bulmanıza Yardımcı Olacak 7 Beyin Fırtınası Tekniği

1) Önce kötü fikirlerle gelin.

En iyi beyin fırtınası seansları, odadaki herkesin saçma olsa da tüm fikirlerini söylerken, kendini rahat hissettiği ortamlarda gerçekleşir.
Ancak ekibinizdeki bazı üyeler, iyi düşünülmemiş fikirleri ortaya koyarlarsa kulağa aptalca veya bilgisiz geleceklerinden endişelenebilirler.

Araştırmalar, insanların özellikle güçlü konumlardaki kişilerle aynı ortamda olduklarında endişeli olduklarını gösteriyor. Bu endişe, beyin fırtınası oturumlarında büyük üretkenlik kaybına yol açabilir.
Peki, insanları gevşetmenin ve fikirlerin akmasını sağlamanın yolu nedir? Mesela, beyin fırtınası oturumlarında önce siz kötü fikirlerinizi dile getirmeyi deneyebilirsiniz. Bu, resmi bir atmosferden çok daha açık ve eğlenceli bir ortam oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Kullanılmayan fikirleri paylaşmak ve gülmek için biraz zaman harcadıktan sonra, işe yarayabilecek beyin fırtınası fikirlerine yeniden odaklanabilirsiniz. Ve kim bilir: Kendi başına o kadar harika olmayan bir fikir, toplantının geri kalanının yönünü belirleyen, gerçekten dahice fikirleri ateşleyebilir.

2) Fikirleri parçalara bölün veya birleştirin

Konuya çok genel açıdan bakan fikrileri parçalayıp, dallandırıp, daha spesifik yeni fikirler oluşturmayı deneyin. Veya tam tersini yapabilir ve daha geniş bir perspektifi kapsaması için daha spesifik bir fikirden genel bir bakış açısına geçmeyi deneyebilirsiniz.
Fikirleri parçalamanın veya birleştirmen bir yolu, odadaki her bir kişinin kendi kağıt parçalarına iki veya üç fikir yazmasını sağlamaktır. Ardından, ekibin diğer üyeleriyle kağıtlarını takas etmelerini ve iş arkadaşlarının fikirleri üzerinden yeni fikriler oluşturmalarını sağlayın. Kağıtları birkaç kez döndürebilir ve ortaya çıkan yeni fikirlere dayalı bir tartışma başlatabilirsiniz.

3) Kelime bulutları oluşturun

Bir fikir rutininden kurtulmaya çalışıyorsanız, alışılmışın dışında bir düşünce oluşturmak için kelime bulutları oluşturmayı deneyin. Bunun için bir kelime yazın ve ardından o ilk kelimeden aklınıza gelen bir sürü kelime için beyin fırtınası yapın. O kelimenin işlevi, estetiği, nasıl kullanıldığı, onunla ilişkilendirilebilecek metaforlar vb. hakkında düşünmeye çalışın. Fikirlerin doğal bir şekilde akmasına izin verin ve fazla düşünmeyin – bu yaratıcı bir alıştırmadır.
Bir grup kelimeyi listeledikten sonra, bunları birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarına göre gruplandırın. Bu harika fikirler bulmak için gerçekten işinize yarayabilir.
Kelime bulutları oluşturmak için, kelimeleri bir kağıda veya beyaz bir tahtaya kaydedebilir veya zihin haritalamayı kullanabilirsiniz
Zihin haritalama, ilgili terimleri ve fikirleri görselleştirmek için başka bir güçlü beyin fırtınası aracıdır. Merkezi bir fikirle başlayan bir diyagram oluşturursunuz ve ardından ana alt konulara, ardından alt alt konulara dalırsınız. Bunun için bir araç kullanmak istiyorsanız google’da “free mind mapping” diye arattığınzda karşınıza çıkan birçok zihin haritalama uygulamasından size en uygun olduğunu düşündüğünüzü kullanabilirsiniz.
Survivor Dijital Pazarlama Ajansı‘nda biz daha gelenekselciyiz. Tahtaya yazmayı ve deftere not almayı tercih ediyoruz 😊

4) Bir ruh hali panosu oluşturun.

Görüntü, renk ve görsel-mekansal düzenlemeleri birleştirmek, taze, yeni fikirleri ateşleyecek duyguların yüzeye çıkmasına yardımcı olabilir. Ayrıca , daha geleneksel öğrenme yöntemlerine kıyasla bilgi hatırlamayı önemli ölçüde iyileştirdiği kanıtlanmıştır.
Beyin fırtınasında görsel komutları kullanmanın birçok yolu olsa da, bir ruh hali panosu oluşturmak en yaygın olanlardan biridir – özellikle yeni marka ve tasarım konseptleri üzerinde çalışıyorsanız.
Bir ruh hali panosu, bir konuya, temaya veya fikre odaklanan rastgele bir resim, kelime ve doku koleksiyonudur. Zihin haritalamada olduğu gibi, ruh hali panosunun görsel bileşenleri, o ana konudan ayrılan herhangi bir şey olabilir.
Mood panoları, fiziksel panolar (örneğin, bir poster veya mantar pano) veya sanal (örneğin, bir Pinterest panosu) olabilir. Panonuz için gereken tüm görsel bileşenleri toplamanıza, düzenlemenize ve paylaşmanıza yardımcı olması için MoodBoard uygulaması gibi bir araç da kullanabilirsiniz.

5) Karalama yapın

Karalama yapmanın yaratıcı içgörüleri teşvik etmeye, dikkat süresini artırmaya ve kısa ve uzun süreli hafızayı boşaltmaya yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?
The Doodle Revolution’ın yazarı Sunni Brown , “Zihin görsel dille bağlantı kurmaya başladığında, dilsel moddayken sahip olmadığınız nörolojik erişime sahip olursunuz” diye yazmıştır.
Birçok beyin fırtınası seansı konuşmaya ve okumaya dayalı olsa da, karalamalar insanların geleneksel zihniyetten kurtulmasına ve tanıdık şeyler hakkında farklı bir şekilde düşünmesine yardımcı olur.

Ne karalama yapmalısınız? İşte Brown’ın kitabından iki fikir:

  • Bir nesneyi alın ve görsel olarak en küçük parçalarına ayırın. Yani “köpek” kelimesiyle başlarsanız, pençeler, kuyruk ve tasma çizebilirsiniz. O nesnenin tüm öğelerini ve bulunduğu ortamı düşünmek, bir nesneyi yeni bir şekilde görmenizi sağlayacaktır.
  • Fast Company’den Jennifer Miller , “Filler ve dondurma gibi birbiriyle alakasız iki şeyi alın ve atomize parçalarını çizin” diye yazıyor . “Sonra, bu parçaları rastgele birleştiren çizimler oluşturun. Gövde konileri veya eriyen kulaklar gibi. Brown bu tekniği gazetecilerin benzersiz hikaye açıları düşünmelerine yardımcı olmak için kullanmaktadır”

6) Fiziksel ortamınızı değiştirin

Fiziksel ortamınızı değiştirmek sadece eğlenceli bir tempo değişikliği değildir; aslında beyninizin çalışma şeklini etkileyebilir. Nörobiyologlar, zenginleştirilmiş ortamların insan beyninin yeni nöronlar ve sinirsel bağlantılar oluşturma hızını artırabileceğine inanıyor. Bu , beyin fırtınası oturumlarınızı yürüttüğünüz yerin , ekibinizin ortaya çıkardığı fikirleri etkileyebileceği anlamına gelir.

Normal ekip toplantılarıyla ilişkili olmayan odalarda beyin fırtınası oturumları düzenlemeyi deneyin. Odanın kendisini değiştiremiyorsanız , sandalyeleri yeniden düzenlemek veya duvarlara resim asmak gibi beyni uyarmak için odayla ilgili bir şeyi değiştirmeyi deneyin. Başka bir fikir, akıcı yaratıcılığı teşvik etmek için ekibinizin beyin fırtınası yaparken ayağa kalkıp dolaşmasını sağlamaktır.

7) Çok fazla insan davet etmeyin

Amazon CEO’su Jeff Bezos‘un, beyin fırtınaları için de geçerli olan toplantılar söz konusu olduğunda bir kuralı vardır: İki pizzanın doyurabileceğinden daha fazla insanı davet etmeyin .

Şimdi, muhtemelen hepimiz bir pizzayı daha önce kendi başımıza ezmişizdir, ancak genel olarak konuşursak, iki pizza altı ila 10 kişiyi rahatça yiyebilir.

Beyin fırtınalarını daha küçük ekiplerle yapın, böylece herkesin fikirlerini söyleme şansı olur. 10 veya daha az kişiden oluşan bir grup, kimseyi boğmadan veya yoldan çıkmadan birbirlerinin fikirlerini besleyip geliştirebilecektir.

Beyin Fırtınası İçin Online Araçlar

Yüz yüze yapılan beyin fırtınası oturumları için yukarıda yazdıklarımı mutlaka deneyin. Ancak ya online beyin fırtınası toplantıları? Bu durumlarda ortaya çıkan fikirleri aktarmak için ek araçlara ihtiyacınız olabilir. Hadi gelin bir de online beyin fırtınası araçlarına bakalım:

  • Lucidchart : “Farklı planlar, eskizler, diyagramlar ve çok daha fazlasını çizmek için harika bir araç. Ücretsiz planı da bulunuyor.
  • Miro: Bir çok pazarlamacının kullandığı favori bir araçtır. Çok sayıda önceden oluşturulmuş şablonun yanı sıra yapışkan notlar gibi harika özelliklere sahiptir. Ücretsiz versiyonu da bulunuyor.
  • Mural.co: Aracın yapışkan not özelliği özellikle sanal bir beyin fırtınasını hizalamaya yardımcı olabilecek listeleri, akış şemalarını ve diyagramları düzenlemek için yararlı olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Brainstorming
https://blog.hubspot.com/marketing/brainstorm-productive
https://contentmarketinginstitute.com/2020/04/brainstorm-content-ideas-remotely

YORUM YAP