2020’de Dijital Pazarlama Planı Oluşturmak İçin Adım Adım Kılavuz

Dijital pazarlama internet üzerinden yaptığınız pazarlama faaliyetlerinin tümünü kapsar. Bir web sitesi sahibi olmak, arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, sosyal medya reklamları, içerik pazarlaması, mobil pazarlama, email pazarlama ve diğerleri şeklinde liste uzayıp gider. Ve her kategori, benzersiz beceriler ve en iyi uygulamalarla birlikte kendine ait bir uzmanlığı temsil eder.

Diğer bir deyişle, SEO (Arama motoru optimizasyonu) için yapılması gereken çalışmalar, sosyal medya reklamcılığında yapılması gerekenlerden çok farklıdır. Bu nedenle dijital pazarlama planı oluşturmak kolay değildir.

Peki başarılı bir dijital pazarlama planını nasıl oluşturabilirsiniz?

Öncelikle önceden tasarlanmış bir plan veya strateji olmadan dijital pazarlama yapmaya çalışmak karanlığa kurşun atmak gibidir, bu kurşun hedefi bulsa bile sadece şanslı olduğunuzu gösterir. Unutmayın şans her zaman yaver gitmez.
Bir dijital pazarlama planı oluştururken , hedef kitlenizi (alıcı kişiyi) , iş hedeflerinizi ve yeterli bir değer önerisini belirleme gibi bileşenleri dahil etmeniz gerekir . Hadi gelin süreci daha net anlamak için öncelikle dijital pazarlama planının ne olduğunu hatırlayalım;

Dijital pazarlama planı nedir?

Bir dijital pazarlama planı , dijital pazarlama kampanyaları veya eylemler için tüm planlama ayrıntılarını içeren bir belgedir. Mutlaka aşağıdaki başlıkları kapsamalıdır:

  • Kısa, orta ve uzun vadeli iş hedefleri.
  • Dijital düzeyde hedeflere ulaşmak için stratejiler.
  • Kullanılacak kanallar.
  • Eylem ve geliştirme planları.
  • Yatırım ve bütçe.
  • Zamanlama ve yol haritası.

Dijital pazarlama planı hazırlamaya başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli bilgilerden birisi de markanın dijital alandaki rakiplerinin kimler olduğu, hangi mecralarda oldukları ve ne yaptıklarıdır. Bu sayede rakiplerden farklı neler yapabileceğinizi belirleyebilir, onların güçlü ve zayıf yönlerini kendi planlamanız için rehber olarak değerlendirebilirsiniz.

Genel olarak, rakipler üç türe ayrılır:

  • Doğrudan rekabet – Bu markalar, sizinle aynı kanallar ile aynı müşterilere aynı ürün ve hizmetleri sunar. (Ör: Hepsiburada ve N11 aynı ürün ve hizmetleri, aynı kanal (e Pazar yeri) ile aynı müşteri kitlesine sunuyor)
  • İkincil veya dolaylı rekabet – Biraz farklı ürün ve hizmetler sunan ve aynı kanal üzerinden farklı bir müşteri grubunu hedefleyen işletmeler. (Hepsiburada ve Trendyol her ikisi de e Pazar yeri mantığında fakat Trendyol’un kullanıcısı daha çok kadınlar ve Trendyol daha çok giyim konusuna odaklanmışken, Hepsiburada özellikle elektronik ürünlerde güçlü ve kitlesi ağırlıklı olarak erkekler)
  • İkame rekabet – Aynı kanal üzerinden aynı müşterilere farklı ürünler ve hizmetler sunan işletmeler.
  • (e pazar yeri mantığı ile hizmet sunan Çiçek Sepeti, Hepsiburada’dan farklı olarak çiçek ve hediyelik eşya üzerine odaklanmıştır)

Rakip analizi ile rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını içerik stratejilerini belirledikten sonra sıra geldi kendi dijital pazarlama planımızı yapılandırmaya;

2020 Yılı Dijital Pazarlama Planı Adımları

Adım 1: Durum Analizi (SWOT analizi)

Dijital pazarlama planı oluşturmaya başladığınızda yapmanız gereken ilk şey, markanın iç ve dış analizini (SWOT analizi) yapmaktır. Her markanın güçlü ve zayıf yönleri ile önüne çıkacak fırsatlar ve tehditleri vardır. SWOT analizi, markanın güçlü ve zayıf yönlerini anlamanıza, fırsatların farkına varmanıza ve karşılaşabileceğiniz tehditleri görmenize yardımcı olacaktır.

Dijital Pazarlama Planına Başlarken Öncelikli Olarak Swot Analizi Yapmalısınız

Ayrıca dijital çağda markanın mevcut durumunun nasıl olduğunu anlamak için mutlaka dahili bir araştırma da yapmamız gerekiyor:

  • Web sitemiz müşteri odaklı mı?
  • Kullanılabilirlik ve gezinme deneyimi nasıl?
  • Blogumuzu periyodik olarak güncelliyor muyuz?
  • Web sitemizin mevcut konumu nedir?
  • Ve sosyal medyadaki varlığımız nedir?

Adım 2: Dijital Pazarlama Hedefleri Belirleyin

Pazardaki yerinizi ve güçlü ve zayıf noktalarınızı belirledikten sonra, eylemlerinizin sizi sonuca ulaştırabilmesi için bazı hedefler belirlemelisiniz. Planladığınız her şey bu hedeflere ulaşmak için çalışmak zorundadır.

Dijital pazarlama planı için ‘Akıllı (SMART) Hedef’ Belirleme:

  • (Specific) Spesifik: Ziyaret sayısı, potansiyel müşteri veya müşteri kazanma.
  • (Measurable) Ölçülebilir: Rakamsal bir hedef belirleyin.
  • (Attainable) Ulaşılabilir: Piyasa ve diğer dahili ve harici etkenleri göz önünde bulundurun. Kıyaslamaları dikkate alın.
  • (Relevant) Alakalı: Ana pazarlama hedefi ile alakalı olmalıdır.
  • (Timely ) Zamanında: Hedeflerin gerçekleşmesi için bir süre belirleyin.

İşte bir örnek:

  • Akıllı hedef değil : “Web siteme yapılan ziyaretlerin sayısını artırmak istiyorum.”
  • Akıllı hedef: “Web sitemde her ay üç ay içinde ayda 20.000 ziyarete ulaşmak istiyorum. Bunu yapmak için X, Y ve Z yapacağım. ”

Adım 3: Pazarlama Stratejisini Tanımlayın

Hedeflerinizi belirledikten sonra, onlara ulaşmak için ne yapacaksınız? Dijital pazarlamada kişiselleştirme giderek daha önemli hale geliyor. Bu nedenle, planınızı gerçekleştirmek için stratejinizi belirlemeye gelince, şu faktörleri göz önünde bulundurun:

Hedef kitlenizi bölümlere ayırmak:

Kime hitap etmek istediğinizi, zevklerinin, ihtiyaçlarının veya tercihlerinin neler olduğunu, beklentilerini nerede karşılamaya çalıştığınızı, vb. bilmelisininiz.

Konumlandırma:

Doğru konumlandırmaya ulaşmak için, değer önerinizin ne olduğu ve neleri içerdiği konusunda çok net olmalısınız ve bu netliği kitlenize de ulaştırmanız çok önemlidir. Kısacası, tüketicinin rakiplerinizi değil sizi seçmesinin nedeni budur. Benzersiz değer önerinizi nasıl ileteceğinizi ve bunu hedef kitlenizin bulunduğu kanallarda (sosyal medya, bloglar, e-posta pazarlaması ve daha fazlası) nasıl uygun şekilde yapacağınızı bilmeniz gerekir.

İçerik stratejisi:

İçerik stratejisi kullanıcıları çeken ve markayı kullanıcıların akıllarında referans olarak konumlandıran orijinal içerik oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek süreçlerini kapsar. Ayrıca, her kanal için belirli bir iletişim planı ( içerik pazarlaması ) belirlemeniz gerekir. Bu stratejiyi uygulamak için kullandığımız araçlardan bazıları şunlardır:

  • Anahtar kelime araştırması: Anahtar kelime araştırması SEO (arama motoru optimizasyonu) için doğru anahtar kelimeleri belirlemek için gereklidir. Ancak sadece SEO için değil, sosyal medya paylaşımlarınızda kullanacağınız etiket ve içerik belirleme için de önemlidir.
  • İçerik takvimi: Stratejinizin mantıklı olmasını sağlamak için içerik takvimi anahtardır. Değer sağlar; uzun vadeli düşünmenize ve kaynaklarınızı optimize etmenize, fikir oluşturmanıza ve daha fazlasını yapmanıza olanak tanır. Bir içerik takviminde, yayın tarihini, yazarı, gönderi konusunu, anahtar kelimeyi, hashtagleri ve kişi etiketlemeleri olacaksa vb. Eklemelisiniz.
  • Sosyal paylaşım : Web sitesinde yayınlanan bir içeriği ya da yeni bir ürün ve hizmeti, bir sosyal sorumluluk projesini yani markanızı ilgilendiren herhangi bir şeyi sosyal medyada tanıtmamak hatadır. Sosyal medya paylaşımları markanın mevcut ve potansiyel müşterileri ile konuştuğu en önemli iletişim kanalıdır. Sosyal paylaşımlar ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, her mecranın yapısına uygun paylaşımlar yapılmalı ve içerik takvimi mecralara özel oluşturulmalıdır.

Sosyal medya paylaşım stratejisi belirlemeden önce bu soruların yanıtlarını vermelisiniz:

• Kitleniz kimlerden oluşuyor?
• Hangi konular hakkında konuşacaksın?
• Hangi iletişim tonunu kullanacaksın?
• Ne sıklıkla yayınlayacaksınız.

Adım 4: Dijital Stratejiler ve Taktikler

Hedeflerimize bağlı olarak, farklı stratejiler uygulamalıyız.
(e-posta pazarlama kampanyaları, sosyal medya, CRM, web optimizasyonu, SEO stratejileri, Ücretli Medya reklamcılığı vb.)
Bugün, yönetilecek kanal sayısının ve müşteriler hakkında aldığımız bilgi miktarının arttığını düşünürsek doğru taktikleri belirleyerek onun üzerine stratji inşa etmek daha mantıklı ve sonuç odaklı olacaktır.
İşte bir örnek:,

  • Taktik: müşteri sayısını artırmak için 3 yeni müşteriye referans olan mevcut müşteriye bedava hizmet sunmak
  • Strateji: bu taktiği uygulamak için e posta pazarlama, sosyal medya paylaşımları, remarketing kampanyaları kurgulamak….

Adım 5: Sonuçları ve KPI’ları Ölçme

Dijital pazarlama stratejinizi tasarlayıp uyguladıktan sonra iş bitmiyor. Bir sonraki adım, en önemli adımlardan biridir: sonuçları analiz etmek. Analiz, dijital pazarlama performansını, harcanan bütçe, zaman ve emeği başarılı bir şekilde optimize etmek için kritik bir etkendir.

Beklediğimiz YG’yi kazanıp kazanmadığımızı anlamak için KPI’ları kullanarak her eylemi ölçmeliyiz. Dijital pazarlamamızda uyguladığımız strateji ve faaliyetlerin etkinliğini ölçmek, belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için neyin işe yaramadığını düzeltmemize yardımcı olacaktır.

Son söz: Dijital pazarlama planını oluştururken bu adımları aklınızda bulundurun ve hiçbir şeyi şansa bırakmayın.

Yararlanılan kaynaklar: https://www.wearemarketing.com/blog/a-step-by-step-guide-to-structuring-a-digital-marketing-plan.html

YORUM YAP