AR (Artırılmış Gerçeklik) Kampanyaları ve Artırılmış Gerçekliğin Geleceği

Son yılların öne çıkan teknolojilerinden birisi olan AR (Artırılmış Gerçeklik) 2021’de de trend olmaya devam edecek gibi duruyor.

AR (Artırılmış Gerçeklik) Nedir?

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin içine bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik vb… veriyi telefonlarımızın kameraları aracılığı ile eklememizi sağlayan teknolojidir. Sanal gerçeklikten oldukça farklıdır. Sanal gerçeklik, etkileşim kurmanız ve içine dalmanız için bilgisayar tarafından oluşturulan ortamlar anlamına gelir. Artırılmış gerçeklik (AR olarak da bilinir), gerçekliği değiştirmek yerine normalde göreceğiniz gerçekliğe katkıda bulunur .

AR son yılların yükselen trendi olsa da aslında daha eski bir geçmişe sahip. Örneğin Google, artırılmış gerçekliği giyilebilir bir ara yüze taşıyarak 2013 yılında Google Glass’ı kullanıma sunmuştu. Google Glass küçük bir projektör aracılığıyla kullanıcının gözlük camındaki ekranda görüntüleri gösteriyor ve sesli komutlara yanıt vererek görüntüleri, videoları ve sesleri değiştirerek yine gözlük camındaki ekrana yansıtmaktaydı. Google, kullanıcı deneyimi konusunda istediği başarıyı elde edemediği Google Glass’ı Aralık 2015 sonunda piyasadan çekti. Ve şimdi Google Glass EDITION 2 üzerinden çalışmalarına devam ediyor.

Ancak gelişen teknoloji ile birlikte artırılmış gerçeklik kullanan markaların sayısı da giderek artmaya devam etti. Gümünüzde de AR marka bilinirliği ve satışları artırmak için son dönemde işlevsel ve eğlenceli çözümler sunmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de Ebay’ın ‘Santa Sneaker Drop‘ kampanyası.

Ebay’ın Yeni Yıl için AR Kampanyası “’Santa Sneaker Drop’

Ebay aralık ayının sonunda gerçekleştiği “Santa Sneaker Drop” kampanyasında artırılmış gerçeklik (AR) ile eğlenceli bir çekiliş gerçekleştirdi.

Mobil web tabanlı oyunu tanıtmak ve 500 çift koleksiyonluk spor ayakkabı hediye etmek için NBA yıldızı Anthony Davis ile anlaşan Ebay, AR deneyimini etkinleştirmek için insanlardan ebaysantasneakerdrop.com web sitesini bir mobil tarayıcıda ziyaret etmelerini istedi . Yarışmaya katılmak isteyen kullanıcılar siteye e-posta adreslerini girdikten sonra, akıllı telefon kamera görünümlerinde sanal bir şömine görüyorlardı. Ardından Ebay logolu paketlenmemiş bir hediye bacadan aşağıya inerek bir ödül veya teselli mesajını ortaya çıkarmak için açılmaktaydı.
Ebay, yılbaşı için oyunlaştırılmış bir artırılmış gerçeklik deneyimi ile spor ayakkabı tutkunlarının ilgisini çekmek için Air Jordan 1 Travis Scott, Nike Air Max 97 Sean Wotherspoon ve Jordan 1 Off-White Chicago dahil olmak üzere 19 koleksiyonluk spor ayakkabı modellerini hediye etti. Mobil kullanıcılar, 22 Aralık’ta başlayan ve 24 Aralık’a kadar devam eden çekilişlere günde beş defaya kadar katılabildiler.

“Santa Sneaker Drop” ile eBay, 2020 yılında tüketicilerin markalı bir deneyimle ilgisini çekmek için AR teknolojisini kullanan şirketlerden birisi oldu.

AR Teknolojisi Kampanya Örnekleri

Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyan diğer başarılı örneklerden bazıları şu şekilde;

  • Vito Technology’nin Star Walk uygulaması, bir kullanıcının kamerayı tabletinde veya telefonunda gökyüzüne doğrultmasına ve görüntünün üzerine bindirilmiş yıldızların ve gezegenlerin adlarını görmesine olanak tanımaktadır.
  • Layar adlı başka bir uygulama, kullanıcının çevresi hakkında bilgi toplamak için akıllı telefonun GPS’ini ve kamerasını kullanır. Ardından yakındaki restoranlar, mağazalar ve ilgi çekici yerler hakkında bilgileri görüntüler.
  • Disney Research , geleneksel (ancak uygulama uyumlu) bir kitaptaki bir karakteri boyadığınız ve uygulamayı cihazda başlattığınız bir AR boyama kitabı geliştirmiştir. Uygulama kameraya erişir ve onu hangi karakteri boyadığınızı tespit etmek için kullanır ve ekranda karakteri 3B karakterde yeniden oluşturmak için yazılım kullanır.
  • AR’nin en popüler kullanımlarından birisi de mobil oyunlardır. 2016 yılında AR oyunu “Pokémon Go”, 100 milyondan fazla kullanıcı tarafından oynanmış ve dünya çapında bir popülerlik elde etmiştir.
  • 2018’de, “Harry Potter: Hogwarts Mystery” AR Oyunu, kullanıcıların büyü yapma, iksir kullanma ve Hogwarts öğretmenlerinden öğrenme becerisine sahip olurken çevrelerindeki Hogwarts dünyasını görmelerini sağladı. Oyun Google Play mağazasında yaklaşık 10 milyon indirildi.
  • Türkiye’de de AR (Artırılmış gerçeklik ) teknolojisini kullanan firmalar giderek artıyor. Bunun güzel örneklerinden birisi avize sektörünün öne çıkan üretici firmalarından Avonni Aydınlatma’nın “evinde dene” projesi. Mobil telefonlarınız üzerinden https://www.avonni.com/urun-kategorisi/evinde-dene/ linki üzerinde yer alan ürünleri telefonunuzun kamerası ile evinizde deneyerek beğendiğiniz aydınlatmanın evinizdeki duruşunu deneyimleyebiliyorsunuz.

Artırılmış Gerçekliğin Geleceği

Artırılmış gerçeklik teknolojisi tabi ki bu noktada kalmayacak. Araştırmacılar hem artırılmış gerçeklik hem de sanal gerçekliği bir adım öteye taşıyabilen hologramlar geliştiriyorlar. Çünkü hologramlar aynı anda kalabalık bir insan topluluğu tarafından görüntülenebilir ve duyulabilir.
Holografi araştırmaları , fütüristtik ekranların ve artırılmış gerçeklik cihazlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Süreç gösteriyor ki, mobil cihazlar AR için tek uygulama yeri olarak kalmayacak . Kontakt lenslere ve diğer giyilebilir cihazlara AR işlevselliğini dahil etme konusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.livescience.com/34843-augmented-reality.html
https://www.marketingdive.com/news/ebay-targets-mobile-shoppers-with-ar-santa-sneaker-drop-sweepstakes/592677/

2 Yorum

  • Mustafa HASTAOGLU

    Doyurucu bilgiler içeren blog yazısı için teşekkür ederek başlamak istiyorum.
    Yazınızı okuduğumda bu teknolojinin perakende mağazalarını çok etkileyeceğini fark ettim.
    Özellikle perakende sektöründe çalışan işletmelerin AR ile ilgilenmeleri gerekiyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisini işinde nasıl kullanacağını bulamayan işletmeler yakın bir gelecekte müşteri kayıpları karşılaşacaklardır.
    Harika bir yazı olmuş tebrikler.

    • Reyhan

      Değerli geri bildiriminiz için çok teşekkürler Mustafa Bey.

YORUM YAP