LinkedIn Kullanım İpuçları

LinkedIn dünyanın en büyük profesyonel ağ (bağlantı) sitesi olmasının yanında 2018’de 575 milyondan fazla üyesi olan en etkili sosyal medya ağlarından biridir. LinkedIn iş dünyası profesyonellerini birbirine bağlar. Aktif olarak iş arayanların iş fırsatlarını keşfetmelerine yardımcı olur.

Güncel LinledIn İstatistikleri

  • LinkedIn şu anda 610 milyondan fazla üyeye sahiptir.
  • LinkedIn’in aylık 303 milyon aktif kullanıcısı bulunmaktadır ve bunların% 40’ı günlük siteyi ziyaret etmektedir.
  • 90 milyon üst düzey yönetici ve 63 milyon karar verici LinkedIn kullanmaktadır.
  • Fortune 500 şirketlerinin% 92’si LinkedIn kullanmaktadır.
  • B2B şirket sitelerine yapılan sosyal medya trafiğinin yüzde 46’sı LinkedIn’dendir.
  • B2B pazarlamacılarının% 97’si LinkedIn’i içerik dağıtım kanalı olarak kullanmaktadır.
  • Her hafta yalnızca 3 milyon LinkedIn kullanıcısı içerik paylaşmaktadır.

LinkedIn’de Nasıl Hesap Açılır?

LinkedIn’de hesap açmak ücretsizdir. Fakat premium hesaplar ihtiyaçlarınıza göre ekstra özellikler sunar. İş arayanlar için Premium Kariyer (2018’de aylık 29,99 $) ve iş arayanlar için Premium İşletme (ayda 59,99 $) içerir.  LinkedIn premium üyeliği 1 ay ücretsiz deneyebilirsiniz.

Ücretsiz LinkedIn üyeliği için:

  1. LinkedIn oturum açma sayfası’na gidin.
  2. Adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi ve kullanacağınız şifreyi girin.
  3. Hemen katıl’ı tıklayın.
  4. Sizden istenen diğer adımları tamamlayın.

Etkili Bir LinkedIn Profili İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Profilinizi Tamamlayın

LinkedIn profiliniz kişisel markanızın güçlü bir parçası olabilir. Kayıtlı tüm LinkedIn kullanıcıları profil bilgilerinizi görüntüleyebilir (tabi hesabınızı gizlemezseniz ). Ayrıca, dış arama motorları tarafından bulunabilecek herkese açık bir profile sahip olabilirsiniz, böylece LinkedIn’e kayıtlı olmayan insanlar dahi sizi görüntüleyebilir.

Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var; LinkedIn’in dahili arama algoritması yalnızca “tamamlandı” olarak derecelendirilen profilleri bulur ve tamamlanmış olan profiller, tamamlanmamış profillerden 20 kat daha fazla görüntülenir. Bu nedenle, LinkedIn profilinizi tamamlamak önemlidir. İşte size profilinizi tamamlamak için dikkat etmeniz gereken bir kaç hatırlatma:

  • Tercihen profesyonel bir fotoğrafçı tarafından çekilmiş iyi kalitede bir fotoğraf ekleyin. Akıllı görünün, gülümseyin…
  • Kişiliğinizi ve mesleğinizi yansıtan bir arka plan görüntüsü (bazen “afiş” veya “kapak” görüntüsü) ekleyerek profilinizin dikkat çekici olmasını sağlayın.
  • Sektörünüzü ve çalıştığınız işyerini başlıklarınızda belirtin. (120 karakterlik bir alana sahipsiniz)
  • Kim olduğunuz, ne yaptığınız ve ne yapmanız gerektiğinin kısa bir özetini ekleyin. ( 2.000 karakter sınırınız var ama hepsini kullanmak zorunda değilsin. )
  • Profilinizin dikkat çekmesini sağlamak için çalışmalarınızı yükleyebilir veya bağlantı verebilirsiniz.
  • Mevcut pozisyonunuzu ekleyin ve neler içerdiğini açıklayın. Açıklayıcı olun. Mesela, “harika bir iletişimci” olduğunuzu söylemeyin Bunun yerine, iletişim becerilerinizin ayrıntılarına yer verin ve bunları nasıl kullandığınıza dair örnekleri yazın. (Yine, 2.000 karakteriniz var. )
  • Önceki çalışma geçmişinizi, eğitim detaylarınızı ve en az dört beceri veya uzmanlık alanı ekleyin.
Sosyal medya takipçi sayısı

2. Diğer LinkedIn Kullanıcılarıyla Bağlantı ve İletişim Kurun

LinkedIn, sektörünüzdeki insanlarla ve işletmelerle bağlantı kurmanıza olanak sağlar. Bu, en son gelişmelerden haberdar olmak ve alanınızdaki diğer kişilerle bilgi paylaşmak için harika bir yoldur.

Birini bağlantı kurmaya davet edebilir (ve sizinle bağlantı kurması için davetlerini kabul edebilirsiniz)

LinkedIn, kurduğunuz bağlantıları “ağım” adlı bir listeye kaydeder. Yeni bir bağlantı kurduğunuzda, yalnızca o kişinin profiline değil, genel olarak erişilebilir bağlantılarına da erişirsiniz. Bunlar sizin “ikinci derece bağlantılarınız” olur. Bu size daha fazla bağlantı oluşturma fırsatı sunar , böylece bağlantılarınızın bağlantılarını da doğrudan sizinle bağlantı kurmaya davet edebilirsiniz.

Önemli ipucu! Sahip olduğunuz bağlantı sayısı, LinkedIn’deki arama sıralamanızı etkiler. Başlangıç için en az 50 “birinci derece” bağlantıyı hedeflemek iyi bir fikirdir.

3. Mesajlaşmaya Başlayın

LinkedIn bağlantılarınızı kurduktan sonra, “Mesajlaşma”yı kullanarak bağlantılarınızla gerçek zamanlı konuşma başlatabilirsiniz.

Aktif Durum özelliği, hangi bağlantılarınızın çevrimiçi olduğunu gösterir – profil resimlerinin yanındaki yeşil noktaya dikkat edin.

Akıllı Yanıtlar işlevi (kısa, otomatik olarak oluşturulan, bağlamsal yanıtlar (“Harika, teşekkürler!” Gibi)), konuşmalarınızın hızlı ve üretken kalmasına yardımcı olabilir.

Premium hesabınız varsa, InMail’i de kullanabilirsiniz. Bu, önceden herhangi bir tanıtım veya ek iletişim bilgisi olmadan herhangi bir LinkedIn üyesine özel mesajlar göndermenizi sağlar.

4. Tavsiye ve Onay Verme ve Alma

Bağlantılarınız profiliniz için “öneriler” yazabilir ve becerilerinizin “onaylarını” sunabilir ve karşılığında da aynısını yapabilirsiniz.

Öneriler, profesyonel yeteneklerinizi vurgulayan kişisel referanslardır. Çalıştığınız insanlardan sizin için bir tane yazmasını isteyin (5 – 10 arası iyi bir “kuraldır”)

“Reyhan ile çalışmak eğlenceliydi” gibi genel yorumlar yapmak yerine, onları etkileyen belirli özelliklerinizi veya başarılarınızı vurgulamalarını isteyin.

Onaylar, belirli bir beceriye sahip olduğunuzu onaylayan basit bildirimlerdir. Özel olarak yazılmış tavsiyelerin etkisinden yoksun olabilirler, ancak bir bağlantı liderlik becerileriniz için sizi onaylıyorsa örneğin, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olabilir.

5. LinkedIn Gruplarına Üye Olun

Tüm LinkedIn üyeleri fikirleri tartışmak ve sektörlerindeki haberleri ve bilgilerini paylaşmak için gruplar oluşturabilir veya katılabilir. Bu, profesyonel ağınızı geliştirmek için harika bir yoldur.

Katılmak istediğiniz grupları aramak için profil sayfanızın üst kısmındaki arama çubuğunu kullanabilir veya daha önce katıldığınız gruplarla yeni gruplar bulabilirsiniz. Grup üyesi olduğunuzda, grup konuşmalarına katılabilir, soru sorabilir ve diğer üyelere mesaj gönderebilirsiniz.

Uyarı! LinkedIn, gruplarda uzmanlığınızı göstermek iyidir; fakat izinsiz firmanızın ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak, sürekli kendinizden bahsetmek doğru değildir. Grup kurallarını ve/veya görgü kurallarını ihlal ederseniz, bir gruptan engellenebilir veya çıkartılabilirsiniz.

İçerik Pazarlaması
Etkili İçerik Yazma

6. LinkedIn için İlgi Çekici İçerik Oluşturun

LinkedIn’de gönderinizin yararlı, bilgilendirici ve profesyonel bağlantılarınızla alakalı olduğundan emin olun.

LinkedIn makaleler yayınlamanıza izin verir. Yazdığınız makaleler profilinizde görünür. Diğer kullanıcılar tarafından paylaşılabilirler ve arama motoru sonuçlarında da görünebilirler, ancak yayınladığınız orijinal içeriğin tüm haklarını saklı tutarsınız. Bu, sektörel uzmanlığınızı sergilemek için harika bir yoldur. SlideShare yüksek kaliteli içerik sunmak için başka bir seçenektir. LinkedIn’e sunumlar ve infographics göndermenize olanak sağlar.

Önemli İpucu! Yayınlarınıza etiketler (#) eklemek, içeriğinizin daha fazla kullanıcıya ulaşmasına yardımcı olur.

7. LinkedIn ile Yeni İş Fırsatları Bulun

LinkedIn ihtiyaç duyduğunuz belirli becerilere ve deneyime sahip kişileri aramanızı sağlar. Bazı sektörler için geleneksel işe alım reklamlarının tamamen yerini alabilir.

Gelişmiş Arama özelliği, birçok farklı kritere göre arama yapmanızı sağlar: konum, şirket, eski şirketler, sektör, dil, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, okullar ve bağlantı dereceleri. Vb..

LinkedIn’in ücretli İşveren planları size daha fazla seçenek sunar ve aday listenizi kaynaklamanıza, önceliklendirmenize, iletişim kurmanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir.

LinkedIn’i iş aramak için de kullanabilirsiniz. İş ilanlarına göz atmanın yanı sıra, birçok kişi onu araştırma aracı olarak kullanmaktadır. Premium Kariyer hesabı, tercihlerinize ve beceri setinize uyan iş fırsatlarını daha verimli aramanıza ve son 90 gün içinde profilinize kimlerin baktığını bulmanızı sağlar.

LinkedIn Şirket Sayfaları

LinkedIn markanızın ve ürünlerinizin görünürlüğünü artırabilir. LinkedIn şirketlerin kurumsal algı oluşturması için doğru bir mecradır.

Şirketinizin LinkedIn sayfasını oluşturun. Böylece tüketiciler, müşteriler, tedarikçiler ve yeni işe alacağınız kişiler şirketinizi araştırabilir.

LinkedIn şirket sayfası nasıl açılır?

LinkedIn şirket sayfası oluşturmak için öncelikle bir Linkedin profil hesabınızın olması gereklidir. Profil hesabınızın sağ üst köşesinde “İş” kısmından “Şirket Sayfası Oluştur”a tıklayarak adımları takip edebilirsiniz.

Vitrin sayfası nedir?

Vitrin Sayfaları, LinkedIn Sayfanızın bir marka, iş birimi veya girişimini ön plana çıkarmak için tasarlanmış uzantılarıdır. Şirketinizin her bir faaliyet alanı için paylaşabileceğiniz ve hedef kitlenize iletebileceğiniz kendi özel mesajı olan Vitrin Sayfaları oluşturabilirsiniz.

Vitrin Sayfası oluşturabilmek için ana sayfanın LinkedIn Sayfa yöneticisi olmanız gerekir. Ana LinkedIn Sayfası üzerinden 10 adede kadar Vitrin Sayfası oluşturabilirsiniz.

1 yorum

  • cem kaya turan

    Merhaba Reyhan hanım
    Bir konuda yardımınızı rica ediyorum.
    Bir defasında Kanada’daki bir iş ilanına başvuru yapmıştım. Bu başvuru için yazdığım ön yazıyı Linkedin default olarak yaptığım tüm başvurulara yapıştırıyor. Türkiye’deki ilanlara da yaptığım başvuruların altına aynı yazıyı yapıştırıyor ve resmen komik duruma düşüyorum. Başvuru aşamasında uygulamada bu cover letterı düzeltebileceğim bir alan da bana göstermiyor. Bu durumu nasıl düzeltirim. Bu default hale getirdiği coverletter ı nasıl silerim?

YORUM YAP