Kaliteli İçerik İçin Etkili Çözümler

Öncelikle İçerik Nedir?  den başlayalım.

İçeriğin birinci anlamı; ‘Bir şeyin içinde bulunan öğelerin tümü’,  ikinci anlamı ise, ‘bir anlatımda verilmek istenen öz’

‘Kaliteli içerik’ ise oluşturduğunuz içeriğin özüyle ve tümüyle kullanıcıya fayda sağlayacak şekilde hazırlanmış ve sunulmuş olması demektir.

Kaliteli içerik oluşturmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Google 2014 yılında yayınlandığı ‘Panda’ algoritması ile kullanıcılara en fazla fayda sağlayan internet sitelerini arama sorgularında daha görünür hale getirmeyi hedefliyor.  Kaliteli içerik konusuna verdiği önemi sürekli olarak vurgulayan Google,  yaklaşık 6 ay önce Panda 4.1 güncellemesini yayınladı. Bu uygulamaların işe yaradığını arama sonuçlarında yaşanan değişikliklerden siz de fark ediyorsunuzdur. Peki Google bir web sitesinin içeriğinin kaliteli olup olmadığın nasıl anlıyor?

Google Web Master Blog’unda  yer alan kaliteli bir web sitesini anlamak için sorulması gereken sorulardan bazıları şunlar;

  • Bu makalede paylaşılan içeriğe güvenebilir misiniz?
  • Konu bir uzman tarafından mı yazılmış yoksa yüzeysel mi anlatılmış?
  • Site aynı ya da benzer anahtar kelimelerle oluşturulmuş kopya içerikler barındırıyor mu? Gereksiz makaleler var mı?
  • Bu siteye kredi kartı bilgileri verilir mi? ( E-ticaret siteleri için)
  • Yazım, üslup hataları var mı?
  • Sitedeki konular site ziyaretçilerinin yararına mı üretilmiş yoksa sitenin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için mi içerik üretiliyor?
  • Site orijinal içerik veya bilgi, orijinal raporlama, özgün araştırma, veya orijinal analiz sağlıyor mu?
  • Sayfa arama sonuçlarında diğer sayfalara göre daha faydalı bilgi sağlıyor mu?
  • Site konu üzerine tanınmış bir otorite mi?
  • Makale içeriği yarım yamalak veya acele ile mi üretilmiş duruyor?
  • Makale konuyu birden fazla farklı yönleri ile ele alıyor mu?

Peki tüm bu soruların ışığında içeriğinizin arama motorları tarafından kaliteli sayılması için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

WEB SİTENİZİN KONSEPTİNE UYGUN İÇERİKLER ÜRETİN .

Eğer bir otomotiv firmasıysanız oluşturduğunuz içerikler otomotivle ilgili olsun. Backlink almak için ya da arama motorlarında üst sıralarda yer almak için web sitenizde alakasız konularda içerik paylaşmayın.

içerik konusu bulma

İÇERİKLERİNİZ ZİYARETÇİ ODAKLI OLSUN.

İçerik oluştururken anahtar kelime kullanmayın demiyorum. Bununla beraber arama motorları için yazılmış, anahtar kelime dolu içerikler oluşturmak yerine site ziyaretçilerini düşünün. Okuyucularınızın sayfaya geldiklerinde tatmin olacaklarından emin olun. “Bu yazı okuyan kişiye fayda sağlıyor mu?” bu sorunun cevabını verirken vicdanınız rahat olsun.

Ziyaretçi odaklı içerik oluşturma

ARAŞTIRIN AMA ÖZGÜN OLUN.

Bir konuyu birden fazla yönü ile ele almak, araştırmak iyidir. Sitenizde konun uzmanı olan yerlerden alıntılar yapmak ve onları kaynak gösterip link vermenizde iyidir. Ancak sürekli farklı sitelerden alıntılar yaparak ya da onlar üzerinde yapılmış ufak değişikliklerle içerik paylaşımı yapmak bir fayda sağlamaz.  Araştırın, bir konuyu birden fazla yönü ile ele alın ve özgün olun. Zor ama imkânsız değil 🙂

özgün içerik oluşturma

OKUNAKLI VE SÜRÜKLEYİCİ OLUN.

Eskiden bir makale ne kadar anlaşılmazsa o kadar akademik ve kaliteli zannedilirdi ama bu çok eskidendi.  Sosyal medya ile birlikte bu değişti. Artık sadelik ve akıcılık IN, anlaşılmazlık OUT… Bu nedenle içeriğiniz okunaklı ve sürükleyici olmalı. Karmaşık anlatımlardan mümkün olduğunca kaçının. Eğitim düzeyi en alt seviyede olan bir kişinin dahi yazılanları anlayabileceği şekilde anlatmaya çalışın. Ama bunu yaparken okuru aptal yerine koymayın. Unutmayın o kişi içeriğinizi okuyorsa bu konuya bir ilgisi ya da konu hakkında bilgisi vardır. Hedef kitlenizi tanıyın ona göre yazın.

okunaklı içerik oluşturma

ÇOK KISA VE ÇOK UZUN İÇERİKLERDEN KAÇININ.

İçeriğinizin çok kısa olmamasına dikkat edin.  Kendinize şu soruyu sorun; ‘Ben bu yazıyı okusaydım. Bunu beğenir,  paylaşır mıydım?’  ve yazı uzun olsun diye, gereksiz tekrarlardan kaçının. Unutmayın konuşurken dahi  lafı fazla uzattığımızda insanların dikkati dağılır. Bu içerikte daha kolay olur.

Bu konuda site ziyaretçilerinizi analiz etmeniz ve ona göre içerik sağlamanız daha doğrudur. Sizin sitenizi hangi sebeple ziyaret ediyorlar?  Bu analizi yapabilmeniz için de şu bilgi size yardımcı olacaktır, ‘Google’ın arama kriterlerine göre bir kullanıcı bir siteyi 3 sebepten ziyaret ediyor olabilir. ‘Do-Know-Go’

  • Do: Bir şeyi yapmak için arama yapanlar. Bir siteye üye olmak, bir oyunu oynamak gibi…
  • Know: Bilmek için arama yapanlar. Bir konuda bilgi sahibi olmak için araştırma yaparlar, ödevini hazırlayan öğrenciler, yemek tarifi arayanlar bu gruba girer.
  • Go: Belirli bir sayfayı arayanlar. Facebook’a girmek için Facebook’u arar ve linkine tıklarız, gideceğimiz sayfa bellidir. 🙂 
uzun içerik oluşturma

Kelime sayısı arttıkça içeriğin okunma oranının arttığını gösteren bir araştırma…

MUTLAKA GÖRSEL KULLANIN.

Görseller içeriğin okunmasını kolaylaştırır.  Ayrıca yapılan birçok araştırma görsellerle birlikte paylaşılan içeriklerin hem arama motorları hem de okur tarafından daha çok beğenildiğini ortaya koymaktadır.

Kaliteli içerik için görsel kullanımı

MOBİL UYUMLU OLUN.

Kullanıcıların daha fazla mobil olması arama motorlarının da mobile verdiği önemi arttırdı. Web sitenizin mobil uyumlu olması, içeriğinizin mobilde de rahat okunabilir olması gerekir.

mobil uyumlu içerik

SİTE VE SAYFA AÇILIŞ HIZLARINA DİKKAT EDİN.

Arama motorlarının ve kullanıcıların önem verdiği konulardan birisi de site ve sayfa açılış süreleridir. Siz dâhil hiç kimse geç açılan bir içeriğin yüklenmesini beklemez.  Böyle bir durumda hemen başka aramalar yaparız.  Bu nedenle sayfa ve site açılış sürelerinizi iyileştirin.

site hızı

Ve son olarak şunu asla aklınızdan çıkarmayın, kullanıcı memnunsa arama motorları da memnundur. İçerik oluşturan olarak siz de bir kullanıcısınız. Kendinize dürüst olun ve gerçekten içinize sinmeyen içeriği yayınlamayın…

Bugün kaliteli içerik konusunda Ziyaeddin Özel‘in güzel bir makalesini okudum. Ve Bu konuda benimde bildiklerimi paylaşma istediğim doğdu… Bu yazıyı yazarken onun yazdıklarından da esinlendim. İçerik konusunda takibe değer biri, dileyenler linke tıklayarak o makaleye buradan ulaşabilirler… >>http://goo.gl/Xx9HGG

 

YORUM YAP