2020’de Göz Ardı Etmemeniz Gereken 25 Dijital Pazarlama Trendi

Dijital pazarlama trendlerini takip ediyorsanız, gündemin ne kadar hızlı değiştiğinin farkındasınızdır. Eğer güncel değilseniz, markanızı hem erişim hem de yapabilecekleri açısından sınırlandırıyorsunuz demektir.
EMarketer’e göre, “dünya çapında dijital reklam harcamalarının 2021 yılına kadar 375 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor .”

Bu nedenle, rekabete ayak uydurmak için trendlere ayak uydurmalısınız. 2020’de işletmenizin sadece hayatta kalmasını değil, aynı zamanda bu inovasyon çağında gelişmesini sağlayacak dijital pazarlama trendlerini keşfetmek için okumaya devam edin:

1 ) Yapay Zeka (AI)

Siz henüz fark etmediyseniz de, yapay zeka (AI) her geçen gün çok daha fazla kullanılıyor ve önem kazanıyor. Çok yakın bir gelecekte tüm dünyada bir çok iş ve endüstrinin kalbinde AI olacağından emin olabilirsiniz .

Örneğin, Microsoft ve Uber, suçu tahmin etmek ve önlemek için “devriye otoparklarında ve geniş açık alanlarda devriye gezen “ Knightscope K5” robotlarını kullanıyor . Robotlar plakaları okuyabilir, şüpheli etkinlikleri bildirebiliyor ve sahiplerine rapor vermek için veri toplayabiliyor.

Knightscope K5

Neden Yapay Zeka?

Yapay zeka, tüketici davranışlarını ve arama modellerini analiz edebilir ve işletmelerin müşterilerin ürünlerini ve hizmetlerini nasıl bulduğunu anlamalarına yardımcı olmak için sosyal medya platformlarından ve blog yayınlarından gelen verileri kullanabilir.

Uygulamada AI’nın heyecan verici bir örneği chatbot’lardır. Örneğin Mastercard , müşterinin istediklerini deşifre etmek ve gerçek bir insanmış gibi yanıtlamak için doğal dil işleme yazılımı kullanan bir Facebook messenger botu yarattı.

Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka yakında birçok hizmetin arkasındaki itici güç olacak ve zaten şu anda aşağıdaki alanlarda uygulandığını görüyoruz:

  • Temel iletişim
  • Ürün önerileri
  • İçerik yaratımı
  • E-posta kişiselleştirme
  • E-ticaret işlemleri

Özetle 2020’de yapay zekayı benimseyen işletmeler, personel maliyetlerini düşürebilecek ve büyümeyi hızlandıracak ve rakiplerine üstünlük sağlayacak.

2) Programlı Reklamcılık

Programlı reklamcılık, daha sipesifik kitleleri hedefleyebilmeniz için reklam satın almayı otomatikleştirmek amacıyla AI kullanmak anlamına gelir.

Örneğin, gerçek zamanlı teklif, bir tür programlı reklam satın alma işlemidir. Bu otomasyon çok daha verimli ve hızlıdır. Bu da daha yüksek dönüşüm ve daha düşük müşteri edinme maliyeti anlamına gelir.

Programlı Reklamcılık


SmartyAds‘den Irina Kovalenko’ya göre :

“Arama odaklı manuel reklamcılık kampanyalarının çoğu (profesyonel araçlarla gerçekleştirilenler bile) üç veya dört hedefi dikkate alır: anahtar kelime, günün saati ve yer. Programlı reklamcılık araçları, reklamları kişiselleştirmek ve hatta müşteri veri platformlarıyla entegre edildiğinde yaşam tarzına veya davranış alışkanlıklarına göre hedeflemek için yüzlerce hedefleme sinyali kullanabilir. ”

3 ) Sohbet Botları

Chatbot‘lar 2020’de dijital pazarlamanın önemli bir parçası olmaya devam edecek. Bu AI tabanlı teknoloji, müşterilerinizle veya site ziyaretçilerinizle gerçek zamanlı, gündüz veya gece sohbet etmek için anında mesajlaşma kullanıyor. Anketler şunları göstermektedir:

  • Chatbot’lar 2020’ye kadar müşteri hizmetlerinin% 85’ine güç sağlayacak
  • Chatbot’ların en önemli faydaları 24 saat hizmet (% 64), sorulara anında yanıt (% 55) ve basit soruların (% 55) cevaplarıdır.
  • Katılımcıların% 63’ü bir işletme veya marka ile iletişim kurmak için çevrimiçi bir sohbet botuna mesaj göndermeyi tercih ediyor
  • 2022’ye kadar , chatbot’lar işletmelerin yılda 8 milyar doların üzerinde tasarruf yapmasına yardımcı olacak
  • İşletmelerin% 80’i 2020’ye kadar sohbet botu istiyor
Sesli Asistanlar - chatbotlar

Birçok müşteri, 7/24 duyarlı oldukları için sohbet botlarıyla etkileşime girmeyi tercih eder. Chatbot’lar hemen cevap verir, tüm satın alma geçmişinizi doğru bir şekilde hatırlar ve sabrını asla kaybetmez. Bu sanal asistanlar, müşterilerin beklentilerini karşılayarak ve tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek üstün müşteri hizmetleri sunar – bu da daha önemli çalışmalara odaklanabileceğiniz anlamına gelir.

Dünyada birçok marka chatbot teknolojisini kullanıyor. Ve bu sayı 2020’de daha da artacak.

4 ) Sesli Arama ve Akıllı Hoparlörler

2020’de ses asistanlı akıllı telefonları kullanan daha fazla insan görmeye başlayacağız. Çünkü tüm aramaların % 50’si sesli olarak yapılacak.

Yapılan araştırmalara göre;

  • Sesle aktive edilen hoparlörleri olan kişilerin % 72’si cihazlarını günlük rutinlerinin bir parçası olarak kullandıklarını söylüyor.
  • Sesli alışveriş, bugün 2 milyar dolar ve 2022’de 40 milyar dolara sıçrayacak
  • Global akıllı hoparlör gönderileri , 2018’in ilk çeyreği ile 2019’un 2. çeyreği arasında neredeyse üç katına çıktı ve 9.36 milyon adede 26.1 milyon adede yükseldi.

Sesli arama, kullanıcıların ses içeriği aracılığıyla aradıkları tüm ilgili bilgileri sağlamada önemli bir rol oynadığından dolayı insanların gelecekte sesli aramayı daha fazla kullanması bekliyor.
Çünkü AI (Yapay zeka) daha akıllı hale geliyor ve Alexa, Siri ve Google gibi sesli yardımcıların yaptığı hata sayısı büyük ölçüde azaldı. Artık daha akıllı ve çözüm odaklı, doğru yanıtlar veriyorlar.
Sesli arama, markanız için sadece marka bilinirliği ve iyi bir müşteri deneyimi sağlamakla kalmaz. Mobil ve yerel SEO’ya katkı sağlar.

Sesli Arama

Sesli Aramanın Gücünden Faydalanmak İçin:

a) Dili Anlayın: Kullanıcılar ses ile arama yaptıklarında çoğu zaman uzun cümleler kullanırlar. Bu nedenle, sesli arama sonuçlarında bulunma fırsatını optimize etmek için daha uzun anahtar kelimeler ve tam cümleler kullanmalısınız
b) Konuşma dili kullanın: Web sitenizde sesli arama için içerik oluştururken ilgi çekici bir konuşma tonu kullanın, anlamlı, tam cümleler yazın ve dilbilgisi açısından doğru olmayı unutmayın.
c) Soruları cevaplayın: Çoğu kişi, ihtiyaç duydukları bir ürün veya hizmeti araştırmak ve bilgi almak için interneti kullanır. Sesle çalışan aramalar için içerik oluştururken bunu düşünün. Kullanıcıların ürünlerinizle ilgili sorabilecekleri soruları ekleyin ve ayrıntılı yanıtlar verin.

5) Hızlı Çözümler, Canlı Destek Hatları

Sohbet botları hakkında konuşulan her şeyle birlikte, modern pazarlamanın gerçekliği netleşiyor: daha hızlı yanıt isteyen daha konuşkan müşterler. Unutmayın bugünün alıcıları daha sonra değil, şimdi aradıklarını bulmayı bekliyor. Tüketiciler bir sorusu olduğunda, % 82’si “acil” bir yanıt istiyor.
Canlı destek hatları pazarlamacılar ve müşteriler arasında bire bir, gerçek zamanlı bağlantıyı kolaylaştırır.

6) Kişiselleştirilmiş Pazarlama

2020’de öne çıkmak istiyorsanız, pazarlama çalışmalarınızı kişiselleştirmeniz gerekir – bu da kişiselleştirilmiş içerik, ürünler, e-postalar ve daha fazlası anlamına gelir.
Şu kişiselleştirme istatistiklerini mutlaka göz önünde bulundurun :

  • Tüketicilerin% 63’ü genel reklam patlamalarından oldukça rahatsız
  • % 80’i kişiselleştirilmiş deneyimler sunuyorsa bir şirketle iş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor
  • % 90 kişiselleştirmeyi çekici bulduklarını iddia ediyor

Örnek bir kişiselleştirme başarısı; Starbucks , mümkün olduğunca kişisel olmak için satın alma geçmişi ve konum gibi verilerden yararlanan, müşterilerin içeceklerini özelleştirmelerine izin veren ve gelirlerini 2,56 milyar dolara fırlatan ödül sistemi ile daha fazla kullanımı teşvik eden oyunlaştırılmış bir mobil uygulama kullanıyor

7) Video Pazarlama

Video pazarlama 2019 içinde trendler arasında yer alıyordu. 2020’de de yer almaya devam ediyor. Bu yıl dijital pazarlama stratejinize video eklemenin önemini göstermek için birkaç istatistiği sizinle paylaşmak istiyoruz.

  • Tüketicilerin% 70’i bir markanın videosunu paylaştıklarını söylüyor
  • İşletmelerin% 72’si videonun dönüşüm oranlarını artırdığını söylüyor
  • Tüketicilerin% 52’si ürün videolarını izlemenin onları çevrimiçi satın alma kararlarında daha güvenli hale getirdiğini söylüyor
  • Yöneticilerin% 65’i pazarlamacının web sitesini ziyaret ediyor ve% 39’u bir videoyu izledikten sonra bir satıcıyı arıyor

Video, müşterilerin yeni ürünler hakkında bilgi edinmek istedikleri en popüler yöntemdir !

Video Pazarlama

Bu arada video denilince sadece YouTube’u düşünmeyin. Facebook , Instagram veya LinkedIn’de canlı yayın başlatabililir, video içeriklerinizi bu mecralarda da paylaşıp daha fazla etkileşim oluşturabilirsiniz.

Önemli bir ipucu yapılan istatistiklere göre siteniz video içeriyorsa, metne kıyasla organik arama sonuçlarında başarı elde etme olasılığınız 50 kat daha fazladır. Neden? Kullanıcılar video içeriğini daha çekici buldukları için Google, videoları içeren sayfaları daha üst sıralara çıkarır.

Video pazarlama ile ilgili en iyi şeylerden biri, içeriğinizi yeniden biçimlendirmeyi kolaylaştırmasıdır. YouTube kanalınız için bir video kaydettiğinizi düşünün. Yalnızca YouTube’da yayınlamak yerine şunları da yapabilirsiniz:

  • Videonun metin sürümüne sahip olmak için yazıya geçirin.
  • Transkripsiyonunuzu daha iyi sıralamalar için blogunuzda gömülü bir YouTube videosu altında yayınlayın.
  • Transkripsiyon ile ham videoyu Facebook’a altyazı olarak yükleyin. (yerel Facebook videoları , paylaşılan YouTube videolarından çok daha fazla gösterim payı ve katılımı elde eder)
  • Transkripti, kısa bir yeniden yazma ve ilgili istatistik ve resimlerin eklenmesiyle bağımsız bir blog makalesine dönüştürün.
  • Sesi tek başına kopyalayın ve podcast bölümü olarak kullanın.
  • Açılma oranlarını % 19 artırmak için e-posta pazarlama kampanyalarınızda video küçük resimlerini ve konu satırlarında “video” kelimesini kullanın

Giderek daha fazla önem kazanan diğer video pazarlama eğilimleri şunlardır:

Canlı video özellikle röportajlar, ürün tanıtımları ve ofisteki yaşam, ürünlerin nasıl yapıldığı, şirket etkinlikleri vb. gibi markanın sahne arkası bakışlarını yansıtmanız tüketicilerin ilgisini çekecektir.
360 derece video içeriği. Daha etkileşimli bir deneyime doğru bu eğilim artıyor – özellikle daha çok akıllı telefonun bu teknolojiyi desteklemesi 2020’de 360 derece video içeriği üretimini arttıracaktır.

8) Influencer Pazarlama

Influencer pazarlama da tıpkı video gibi 2019 dijital pazarlama trendleri arasında yer alıyordu. 2020’de de trendler arasında yer almaya devam edecek. Ağızdan ağza pazarlamanın en etkili yollarından birisidir.

Influencer Pazarlama

Hala Influencer pazarlamayı kullanma konusunda emin değilseniz, bu istatistiklere bir göz atın:

  • Tüketicilerin% 63’ü, markaların kendileri hakkında söylediklerinden çok Influencer’ ların ürün görüşlerine güveniyor
  • Bir Influencer önerisi nedeniyle insanların% 58’i son altı ay içinde yeni bir ürün satın aldılar
  • Araştırmalar, annelerin %35’inin geleneksel reklamlardan daha çok çevrim içi videolara güvendiğini gösteriyor.

9) Sosyal Mesajlaşma Uygulamaları

Sosyal mesajlaşma uygulamalarının yalnızca arkadaşlarınıza emoji göndermek için olduğunu düşünüyorsanız, şu oranlara bir göz atın:

  • Facebook Messenger’da aylık 1,3 milyar kullanıcı aktif
  • Facebook Messenger’da insanlar ve işletmeler arasında her ay 10 milyar mesaj gönderiliyor
  • WhatsApp’ın 1,6 milyar aktif kullanıcısı var ve her gün 55 milyar mesaj gönderiliyor
  • En popüler üç sosyal mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, Facebook Messenger ve WeChat – Facebook veya YouTube’dan daha fazla birleşik kullanıcıya sahip
Sosyal Mesajlaşma Uygulamarı

Bu istatistikler, sosyal mesajlaşma uygulamalarının popülerliğini gösterir ve insanlar birbirleriyle mesajlaşmak için daha fazla zaman harcadığından, şirketinizin ürün ve hizmetlerini potansiyel müşterilerinizin takıldığı yerlerde pazarlamak mantıklıdır.

Sosyal mesajlaşma uygulamaları, kişiselleştirmeye izin verdiği ve kullanıcı deneyimine değer kattığı için müşterilere doğrudan mesaj göndermede çok yararlı olabilir. Buna ek olarak, insanlar işletmelerin mesajlaşma uygulamalarında bulunmasını bekler, çünkü bu onlarla etkileşimin doğrudan ve kolay bir yoludur.

10) Görsel Arama

Pazarlamacılar göz ardı etse de kullanıcılar bir arama yapmak ve daha spesifik sonuçlar elde etmek için görsel arama yapıyorlar.
Görsel arama ile ilgili gücen istatistiklere bir göz atalım mı?
Y kuşağının% 62’si görsel arama yetenekleriyle diğer tüm yeni teknolojilerden daha fazla ilgileniyor
Görüntüler Google’daki arama sorgularının % 19’unu tıklamaya dönüştürür.
Pinterest’te her ay 600 milyondan fazla görsel arama var.

Görsel Arama ile İlgili Birkaç Yenilik

A) Pinterest Mercek

Pinterest Lens uygulaması fotoğrafını çektiğiniz herhangi bir şeyden ilham alan fikirleri keşfetmenizi sağlar. Telefonunuzun kamerasını bir arama çubuğuna dönüştürür.

B) Google Lens

Google Lens, bir kamera uygulaması aracılığıyla nesneleri ve yer işaretlerini tanır, Google’ın görsel bir arama motorudur. Aşağıdaki öğelerin fotoğrafını çektiğinizde şunları yapabilirsiniz:

  • Giyim ve ev eşyaları: Benzer ürünleri ve nereden satın alabileceğinizi bulun.
  • Barkodlar: Ürünü nereden satın alacağınız gibi bilgi bulmak için barkod kullanın.
  • Kartvizit: Telefon numarasını veya adresi bir kişiye kaydedin.
  • Kitap: Özet alın ve yorumları okuyun.
  • Etkinlik broşürü veya ilan panosu: Etkinliği takviminize ekleyin.
  • Müzede resim yapma: Sanatçı hakkında bilgi edinin ve daha fazla bilgi edinin.
  • Bitki veya hayvan: Türler ve ırklar hakkında bilgi edinin.

C) CamFind

CamFind, sadece bir resim çekerek telefonunuzdan herhangi bir şey aramanızı sağlayan başka bir görsel arama mobil uygulamasıdır.

Bir arama motoruna sorgu yazmak yerine, benzer görüntüleri, fiyat karşılaştırmalarını, yerel alışveriş sonuçlarını vb. bulmak için doğrudan resimler üzerinden arama yapabilirsiniz. Ayrıca bir film posterinin resmini çekebilirsiniz ve CamFind size film bilgilerini, fragmanları, gösterim saatlerini gösterecektir.

11) Mikro Anlar

Bir mikro-an “Bir kişinin bir ihtiyaca göre hareket etmek için bir cihaza yöneldiği, bilmek, gitmek, yapmak ya da satın almak için zengin bir andır”.

İnsanlar genellikle bu dört Mikro An içinde anında kararlar alırlar :

  • Bilmek istiyorum
  • Gitmek istiyorum
  • Yapmak istiyorum
  • Almak istiyorum

2020’deki mikro anlardan yararlanmak için, tüketicilerin o anda bilgi aradığı yerde olmalısınız – veya Google’ın belirttiği gibi, pazarlamacılar “ orada olmalı, faydalı olmalı, hızlı olmalı ”.

2020 ve sonrasında müşteri yolculuğu, tüketici isteklerindeki hızlı değişikliklere anında yanıt vermesi gerektiğinden daha dinamik ve öngörülemez olacaktır.

Sonuçta, mobil çağda, insanlar anında tatmin olmaya alıştılar. Bir şey hakkında düşünürler veya konuşurlarsa, ona anında ulaşmak daha fazla bilgi edinmek, daha fazla görmek ve daha fazla satın almak isterler.

Şu anda ihtiyaçlarımıza göre hareket ettiğimizde beklentilerimiz yüksek ve sabrımız düşük. Bu, pazarlamanın kalitesini, uygunluğunu ve kullanışlılığını her zamankinden daha önemli hale getiriyor.

Mention.com’a göre

2020’de mikro anlardan en iyi şekilde yararlanmak için şunları yapmalısınız:

  • Tüketicilerinizin “satın almak istiyorum” anlarını belirleyin
  • Bu ihtiyaç anlarında orada olun
  • Alakalı içerik sunun
  • Satın almalarını kolaylaştırın
  • Önemli olan her anı ölçün

12) Sosyal Medya Hikayeleri

İlk olarak, Snapchat “Hikayem” konseptiyle ortaya çıktı, ardından Instagram ve Facebook hikayeleri tanıtıldı ve ardından YouTube kendi hikaye formatlarını açıkladı: Reels

Sosyal medya hikayeleri kullanmanın faydaları şunlardır:

  • Artan marka bilinirliği
  • Takipçilerle sürekli etkileşim
  • Maliyet etkinliği
  • Web sayfanıza artan trafik
  • Daha genç kitlelere ulaşma fırsatı

Sosyal Medya hikayelerinden daha fazla sonuç elde etmek için aşağıdaki yollardan ilham alın:

  • Instagram Hikayeleri’nde anket kullanma
  • Sosyal medya hikayelerinize bağlantılar ekleyin
  • Snapchat coğrafi filtrelerinden yararlanın
  • Konum etiketleri ekleyin
  • Diğer markalar ve hayranlarınız için sözler ekleyin
  • Hikayeler oluştururken canlı videoyu deneyin
  • İzleyicileri net harekete geçirici mesajlarla daha fazlasını keşfetmeye davet edin

13) Tarayıcı Anlık Bildirimleri

Çevrimiçi mağazaların % 85’i 2019’da anlık bildirimleri kullanarak satışlarını arttırdığını söylüyor. Diğer istatistiklere de göz atalım:

  • Bir haber bültenine kıyasla en az iki kişi web push bildirimlerine kaydoluyor.
  • En iyi e-posta pazarlamacılarının yalnızca% 10’u web push performansıyla eşleşen bir bültene kaydolma oranı elde edebilir.
  • 6,4 saat, alıcının bir haber bülteni açmasından önce geçen ortalama süredir. Web push bildirimlerinde, alıcı mesajı hemen görür.

E Posta Pazarlama için yasal kısıtlamalar, uyulması gereken birçok kural vardır. Dahası, genç kitle e posta yerine daha çok diğer iletişim yöntemlerini tercih ediyor ve markalarla etkileşime girerken daha az temas noktası olmasını istiyorlar. 2020’de daha çok firmanın tercih ettiğini göreceğiniz anlık bildirimlerde, kişiselleştirme yapmayı unutmayın. Çünkü kişiselleştirilmiş push bildirimlerini kullanmak dönüşümleri artırır.

14) İçerik Pazarlama SEO’ya Hükmetmeye Devam Ediyor

Kasım 2019’da Google, arama algoritmasında bazı büyük güncellemeler yayınladı. Güncellemeler , insanların arama sorgularında kullandıkları doğal dili anlama çabalarında Google’a yardımcı olmak için tasarlanmış yeni BERT sistemini içeriyordu .
Google’dan John Mueller‘ın tavsiyesi, “En son SEO trendlerini takip etmek yerine, bir sitenin hızına, faydalı bağlantılara ve iyi yazılmış içeriğe sahip olmasını sağlamak daha önemlidir”. Şeklindedir.

İçerik Pazarlaması


Aslında, içerik pazarlaması o kadar önemlidir ki , B2B içerik pazarlamacılarının % 88’ine göre içerik oluşturmak hedef kitlelerinin markalarını güvenilir bir kaynak olarak görmesini sağlamaktadır.

Google, iyi araştırılmış, düzenli olarak güncellenen makalelere değer vermeye devam ederken, önde gelen birçok işletme 2020 boyunca içerik pazarlamaya büyük yatırım yapmaya devam edecektir.

15) Sosyal Ticaret

Hem e-ticaret hem de sosyal medya giderek büyüyor, markaların satış fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için bu ikisini birlikte kullanması şaşırtıcı değil.
Mart 2019’da Instagram, kullanıcıların satın alımlarını Instagram içinden tamamlamalarını sağlayan Instagram Checkout‘u tanıttı

instagram checkout

Sosyal medya dijital pazarlamanın ayrılmaz bir parçasıdır ve Instagram gibi görsel platformlar pazarlamacılar için birer altın madenidir. Instagram’ın 1 milyar kullanıcı var. Ve Instagram biliyor ki kullanıcılarının % 90’ı zaten aktif olarak alışveriş markalarını takip ediyor. Ve bir çoğu bu profilleri günlük olarak ziyaret ediyor. Peki bu muazzam potansiyelden faydalanabilmek için alışveriş postlarını kullanmaktan daha iyi ne olabilir ?

E-ticaret markaları, kullanıcıların kolayca tıklamasına ve alışveriş yapmasına olanak tanıyan etkileşimli reklamlar oluşturabilir ve yayınlayabilir. Instagram, bunun satış hunisini etkili bir şekilde kısaltacağı ve tüketicilere istedikleri anında erişimi sağlayacağı için işletmelerin potansiyel yeni müşterilere ulaşmasını kolaylaştıracağına inanıyor.

16) Etkileşimli İçerik

Anlık erişimden bahsetmişken, bu bizi son zamanlarda en hızlı büyüyen dijital pazarlama trendlerinden birine getiriyor: Etkileşimli içerik.

2020’de, geleneksel metin tabanlı içerikten, kullanıcılara sürükleyici bir deneyim sunan dinamik, ilgi çekici içeriğe doğru bir geçiş görmeyi hedefliyoruz. İçerik oluştururken şunları eklemeyi düşünün:

  • Kısa sınavlar ve anketler
  • Gömülü hesap makineleri
  • Artırılmış gerçeklik reklamları
  • 360 derece videolar

Daha fazla ikna olmaya ihtiyacınız varsa, kullanıcıların% 91’inin aktif olarak daha etkileşimli içerik aradığını bilmenizi isterim. Etkileşimli içerik daha ilgi çekici, daha akılda kalıcıdır ve işletmenizin ihtiyaç duyduğu sonuçları üretme olasılığı daha yüksektir.

17) Çok Kanallı Pazarlama

Omnichannel pazarlama, 2019’un moda kelimelerinden biriydi. İfade şimdi biraz yıpranmış gibi görünse de, strateji 2020’de de geçerli olmaya devam edecek.

Omnichannel Pazarlama

Çok kanallı pazarlama , birden fazla platformda (sosyal medya, uygulamalar, e-posta ve blog gibi) pazarlama sürecidir, böylece daha fazla temas noktasında potansiyel müşterilerle bağlantı kurabilirsiniz. Çok kanallı pazarlama doğru yaptığınızda, insanları eyleme geçiren gelişmiş bir kullanıcı deneyimi ve uyumlu bir marka mesajı sunabilirsiniz.

Kullanıcılar kişiselleştirme ister ve fiziksel bir mağazaya göz atmak, ürünleri sosyal medyada görüntülemek ve çevrimiçi satın almak isterler. Ve taleplerini yerine getirmiyorsanız bilin ki başka biri bu işi yapacaktır.

18) Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sürükleyici Teknolojiler

Araştırmalar, 2022 yılına kadar işletmelerin% 70’inin sürükleyici teknolojileri deneyeceğini ve % 25’inin üretime dağıtılacağını öngörüyor.

Sanal gerçeklik (VR) çok fazla konuşulurken ve herkesi büyük bilimkurgu fikirleriyle heyecanlandırırken, AR (Artırılmış Gerçeklik ) pazarlama açısından çok daha uygulanabilir. Uzmanlar, AR’nin pazar payı açısından VR’yi geride bırakmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Artılmış Gerçekllik Uygulamaları

Markalar bu teknolojiyi giderek daha fazla tüketici deneyimini geliştirmek ve satışları artırmak için kullanıyor.
L’Oreal tarafından yakın zamanda satın alınan ModiFace, markalar için AR uygulamaları üretiyor. ModiFace teknolojisinin etkileyici bir örneği olan Sephora Sanal Sanatçısı , çeşitli makyaj formlarının farklı renklerinin bir mağazaya gitmeye ve fiziksel olarak uygulamaya gerek kalmadan yüzünüzde nasıl görüneceğini görmenizi sağlar.
Ve IKEA, IKEA’nın mobilyalarını “test etmek” için akıllı telefonunuzun kamerasıyla (şimdilik sadece iOS 11.0.1 ile) evinizde bir odanın fotoğrafını çekmenize izin veren IKEA Place adlı kendi AR uygulamasına sahiptir . Mobilyaları hareket ettirebilir ve farklı açılardan nasıl göründüğüne bakabilirsiniz

19) Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (UGC)

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC), Milenyum ve Z neslinin pazarlarına girmek isteyen pazarlamacılar için güçlü bir kaynaktır. Kitlenizi, indirim gibi bir teşvik sunarak veya hatta iyi bir amaç için onlarla ortaklık kurarak benzersiz içerik paylaşmaya teşvik edebilirsiniz.
Basit bir UGC stratejisi, daha fazla kişinin markanızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi keşfetmesini ve marka katılımını ve dönüşüm oranlarını hızla artırabilir.
İnsanlar marka paylaşımlarından ziyade, kişiler tarafından yapılan paylaşımlara çok daha fazla güveniyorlar. Yapılan bir ankete göre alışveriş yapanların % 90’ı UGC’nin diğer reklam biçimlerinden daha fazla satın alma kararını etkilediğini söylüyorlar.

20) Blockchain Teknolojisi

Bloklardan oluşan zincir yapıdaki Blockchain(Blok Zinciri),şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemidir.

Blockchain Teknolojisi

Blockchain’ in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi vardır. Zaman damgalı bir dizi değişmez veri kaydıdır. Blok üzerindeki bilgiler sadece üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi şeffaftır,isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip onları gözden geçirebilir.

Blockchain kullanımları sadece finansal dünyayı kapsamaz çok daha geniş kapsamlıdır; bu teknoloji aynı zamanda dijital pazarlama dünyasında da yaygınlaşmaya başlamıştır. Blockchain dijital pazarlama aracısını ortadan kaldırır, şeffaflık yoluyla güven yaratır , kamuya hesap verebilirliği sağlar ve markalama için avantajlar sunar.
Ancak 2020 ve sonrasında, aşağıdaki trendlerde blockchain’i göreceğiz:

21) Google ADS Akıllı Teklif Verme

Sosyal medyadaki yoğun rekabet yavaş yavaş organik erişimi boğuyor, ücretli reklamcılık 2020’de daha güvenilir bir güç haline gelecek. Google Ads’deki Akıllı Teklif özelliğini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Google , Akıllı Teklif Verme özelliğini şu şekilde açıklıyor.

“Makine öğrenimi algoritmaları, farklı teklif tutarlarının dönüşümleri veya dönüşüm değerini nasıl etkileyebileceği konusunda hesabınızda daha doğru tahminler yapmanıza yardımcı olmak için çok geniş bir ölçekte veriler üzerinde eğitim veriyor.”

Başka bir deyişle, reklamverenler tıklama başına ödeme (PPC) kampanyalarının dizginlerini Google’ın AI sistemine verebilir ve bu da daha sonra yatırım getirilerini en üst düzeye çıkarmak için bütçelerini optimize eder. Aşağıdaki Google ADS teklif stratejileri akıllı teklif verme sistemi ile çalışır.

  • Hedef EBM – Teklifleri, belirlediğiniz hedef işlem başına maliyetle (EBM) veya altında olabildiğince çok dönüşüm elde etmenizi sağlamaya yardımcı olacak şekilde ayarlar
  • Hedef ROAS – Reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS) hedefini temel alarak teklif vermenize olanak sağlar. Belirlediğiniz reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS) hedefi dahilinde daha yüksek bir dönüşüm değeri veya gelir elde etmenize yardımcı olur.
  • Dönüşümleri En Üst Düzeye Çıkarma –  Bütçenizi harcarken kampanyanız için en fazla dönüşümü elde etmenize yardımcı olmak amacıyla teklifleri otomatik olarak belirler.

Akıllı teklif verme, teklif optimizasyonunuz için aşağıdakiler dahil birçok farklı sinyal kullanmanıza olanak tanır :

  • Cihaz
  • Fiziksel konum
  • Konumun amacı
  • Hafta içi ve günün saati
  • Yeniden pazarlama listesi
  • Reklam özellikleri
  • Arayüz dili
  • Tarayıcı
  • İşletim sistemi

22) SERP Pozisyonu Sıfır

Son birkaç yıldır, sesli arama, arama motoru optimizasyonunun çalışma şeklini değiştirerek dalgalanmalara neden oluyor. En göze çarpanı, bu örnekte olduğu gibi Google’ın arama motoru sonuç sayfalarında çok göze çarpan “konum sıfırında” görünen öne çıkan snippet’in yükselişidir:

google aramaları serp sıfır sonuçları

2020 yılında tüm Internet aramalarının en az % 30’u bir ekran olmadan yapılacaktır ve tüm sesli arama cevapların % 40.7’si öne çıkan bir pasaj olarak arama sonuç sıralamasının üstünde sıfır pozisyonunda yer alacaktır.

Sıfır snippet veya sıfır konum olarak bilinen bu arama sonuçları, günümüzün SEO’sunun kutsal kâsesi olup, kullanıcının bir bağlantıyı tıklamasına gerek kalmadan kullanıcı arama sorgularına doğrudan cevap verir. VSEO (sesli arama motoru optimizasyonu) doğru kullananlar için büyük bir rekabet avantajı sağlayabilir.
Mobil aramaların % 62,5’i ve masaüstü aramalarının% 34,4’ü ile artık “sıfır tıklama araması” sonuçlarıyla sonuçlanmaktadır.

23) Marka Bilinci Oluşturma

Tüketicilerin seçim için şımartıldığı bir zamanda yaşıyoruz. Hangi nişte olduğunuz önemli değil – boşlukta çalışmanız pek mümkün değil. Tüketicilerin % 66’sı bir markaya her güvendiklerinde bağlı olduklarını ve güvenlerini kazanmak için sağlam bir marka kurmanız gerektiğini söylüyor.
Marka bilincinin bu kadar önemli olmasının nedeni, Google’ın şu anlama gelen EAT sıralama faktörüdür:

  • Uzmanlık: sayfanın uzman bir yazar tarafından yazılmış kaliteli içeriğe sahip olması gerekir
  • Otorite: sitenin konuyla ilgili bir otoriteye sahip olması gerekir.
  • Güvenilirlik: Sitenin, güvenilir sitelerden kendisine işaret eden diğer yetkili bağlantılara sahip olması gerekir.

Özünde, Google iyi içerik sıralamasından daha fazlasını yapmak istemektedir; tercihen alandaki gerçek uzmanlar tarafından oluşturulan herhangi bir konuda en doğru, güncel, iyi araştırılmış (yani yetkili) içeriği talep ederek kullanıcı deneyimine hitap etmektedir.

Neil Patel , pazarlamacılara uzmanlıklarını geliştirmeye odaklanmalarını, endüstri lideri bloglardaki konuk mesajlarıyla ünlerini destekleyebileceklerini, konferanslarda konuşmalarını ve ödül için başvurabileceklerini belirtmelerini tavsiye ediyor.

Marka bilinirliği oluşturmak ve okuyucuların güvenini kazanmak için her zaman yayınlanmış içerik parçalarınızın altına güncellenmiş bir yazar biyografisi eklemenizi öneriyor.

24) Otomasyon (ve AI)

İşletmelerin% 30’unun 2020 yılında satış süreçlerine yapay zeka (AI) dahil edeceğini tahmin ediyor. Aslında, özellikle satış ve pazarlama için AI ve otomasyonun inanılmaz faydalarını düşündüğünüzde daha fazlasını beklemeliyiz.

Otomasyon ve yapay zeka

Örneğin, yapay zeka ve otomasyonu aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz :

  • Müşteriyi Elde Tutma ve Bağlılığını Artırma
  • Eğilim Modelleme ve Öngörücü Analitik ile Müşterinizin Davranışını Tahmin Etme
  • Kullanıcı Deneyimini Geliştirmek için Yapay Zeka Destekli Chatbot’ları Kullanma
  • Arama Ağı Reklamlarını Artırmak için Kitle Analizlerinin Gücünden Yararlanma
  • Yapay Zeka ile Üretilen İçerikle İçerik Pazarlamasını kuvvetlendirme
  • Her Kullanıcıya Son Derece Kişiselleştirilmiş Bir Web Sitesi Deneyimi Sunma
  • Sesli Arama Sorguları için site optimazsyonu
  • “Hot Lead’leri” belirleme
  • Alışveriş Sepetini Terk Etmeyi Azaltma
  • Müşterileri Farklı Kanallardan Hedefleme
  • Müşteri Yaşam Boyu Değerini Artırma (CLV)
  • Müşterilere Satış ve Çapraz Satış
  • Blogger Sosyal Yardımını Geliştirme
  • Teşekkür Sayfalarından Olası Satış Oluşturma
  • Ziyaretçilere Otomatik İçerik Önerme
  • Satış yolundaki darboğazları Belirleme
  • Pazarlama Kampanyalarının Performansını Ölçme
  • Tüm Pazarlama Faaliyetleri için Merkezi Bir Kanal Oluşturma
  • Maliyetleri Düşürme ve Zaman Kazanma

Ama sadece bizim sözümüze güvenmeyin. Neil Patel diyor ki:

Pazarlama daha eşit bir oyun alanı haline gelecek ve otomasyonu kullanmaktan başka seçeneğiniz olmayacak.”

25) Büyük Veri ve Derin Öğrenme

2020’de, dünyanın büyük veri endüstrisi katlanarak büyümeye devam edecek, bu da pazarlamacılar için harika bir haber – eğer büyük verilerin gücünü nasıl kullanacağınızı biliyorsanız. – Bu görevin büyük bir kısmı kullandığınız araçlara ve analiz edecek doğru personeli bulmaya düşüyor, bu da birçok şirketin bütçe ayırmakta kararsız kaldığı ve zorlayıcı bulduğu bir süreçtir.

Forbes , kuruluşların% 78’inin verilerini yönetmeye, analiz etmeye ve geliştirmeye yardımcı olacak bir müşteri veri platformuna sahip olduğunu veya geliştirdiğini yazıyor.

Büyük verilerin faydaları ile birlikte, şirketlerin daha önce sadece veri bilimcileri tarafından tamamlanabilecek görevleri önemli ölçüde basitleştirmek için bu verileri daha iyi anlama ve kullanma ve faydaya dönüştürme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Bu süreçle birlikte devreye yasal yükümlülükler de giriyor; büyük veriler daha da güçlendikçe, şirketlerin tüketici verilerini nasıl yönetmesi gerektiğine dair yasalarda katılaşıyor.

26) Gizlilik Pazarlaması

CCPA (California Tüketici Gizlilik Yasası), 2020’de yürürlüğe girdiğinde ABD’de kabul edilen en kısıtlayıcı devlet gizlilik yasası olacaktır . Dünyanın en büyük şirketleri ve Facebook gibi Silikon Vadisi’ndeki büyük oyuncuların muhalefetine rağmen ekonomi, yeni tüketici gizliliği yasasıyla ilerlemektedir.
Gizlilikle ilgili yeni kurallardan biri, pazarlamacıların ve markaların kitlesel pazarlamaya yapmak yerine hedeflerinin iletişim bilgilerini “kazanmak” zorunda olmalarıdır.
Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 24.03.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanuna göre, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti, biyometrik ve genetik verilerinin ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır.

İnsanlar markalara güvenebileceklerini ve kişisel verilerinin güvenli olduğunu bilmek istiyor. Şikayet etmek yerine, dijital pazarlama ekipleri, potansiyel müşterilerin güvenini kazanabilmeleri için gizlilik konusundaki kararlılıklarını güçlendirmek için stratejik olmalıdır.

Markaların tüketicilerin güvenini kazanma yollarından bazıları :

  • Kitle (lerimizi) araştırma ve anlama
  • Bir kitlenin katılımını sağlamak için alakalı bir mesaj geliştirme
  • Söz konusu kitleyle etkileşim kurmak için doğru kanalı bulma
  • Düşünceli katılımla “samimi” bir ilişki geliştirmek

27) Web Sitesi Güvenliği

Gizlilikten bahsettikten sonra mutlaka web sitesi güvenliğinden bahsetmeliyiz.
Bir ziyaretçi sitenize ilk kez ulaştığında, saniyeler içinde sitenizin güvenilir olup olmadığı hakkında fikirlerini toplar . Kendilerini güvende hissetmezlerse, sitede kalmayacaklardır bu da hemen çıkma oranlarının artmasına neden olur. Google, kullanıcıların sitenizde uzun süre kalmak istemediğini fark ettiğinde siteniz SERP’lerde aşağı doğru gerileyecektir

2020’de web sitesi güvenliği artık bir seçenek değildir. Ağustos 2014 itibarıyla Google, HTTPS’nin bir sıralama sinyali olduğunu ve HTTPS (“S” “güvenli” anlamına gelir) sertifikası olmadığı sürece her siteyi güvensiz olarak işaretlediğini açıkladı

Şu andan itibaren minimumda yapmanız gereken, ziyaretçilerinize URL’de küçük bir yeşil asma kilit simgesi gösterecek olan HTTPS protokolünü etkinleştirmektir .

https nedir

Sonuç: 2020’ye yönelik daha fazla dijital pazarlama trendine göz atmak için Singlegrain’in 2020’de görmezden gelemeyeceğiniz 42 en önemli dijital pazarlama trendine ilişkin klavuzuna bakabilirsiniz.

John F. Kennedy’nin dediği gibi: “Değişim yaşamın yasasıdır. Ve sadece geçmişe veya şimdiye bakanlar geleceği özleyeceklerinden emin. ”

Dijital pazarlamadaki herkes için değişim işin ayrılmaz bir parçasıdır. İleriye bakmaya devam etmeli ve rakiplerinize üstünlük kazandırmak için yeni teknolojileri, araçları ve stratejileri benimsemeye çalışmalısınız.

YORUM YAP