Yapılacaklar Listesi Oluşturun

Yapılacaklar listesi oluşturarak daha sistematik çalışabilir, hedefleri ve günlük çalışmaları planlayıp, analiz edebilirsiniz. 

… Ve siz bu ve benzeri cümleleri onlarca kere duydunuz öyle değil mi?

Ama bir çoğumuz yapılacaklar listesi oluşturmanın önemli olduğunu kabul etsek de;  bunu işimize ya da hayatımıza uygulamada pek de başarılı değiliz. Bu nedenle yapılacaklar listesi oluşturmanın önemini genel  tanımlarla değil de, çok net bir örnek hikaye anlatmanın daha etkili olacağını düşünüyorum.

“…Dr. Peter Pronovost, Johns Hopkins Hastanesi’nde yoğun bakım doktoru ve sonda borularından kaynaklı enfeksiyonları önlemek üzere sağlık personeli için aşağıdaki basit yapılacaklar listesini geliştirmiş.

  • Ellerinizi sabunla yıkayın.
  • Hastanın cildini antiseptik klorheksidin ile temizleyin.
  • Hastanın üzerini steriil örtüyle örtün.
  • Steril maske, başlık, önlük ve eldiven giyin.
  • Sonda yapılacak alana steril pansuman yapın.

Pronovost Johns Hopkins’in yoğun bakım ünitesindeki hemşirelerden doktorların bu listeyi takip edip etmediklerini gözlemlemelerini istemiş. Hemşireler bir ay içerisinde, doktorların hastaların %33’ünden fazlasında en az bir adımı atladıklarını ortaya çıkarmış. Pronovost, sonrasında hemşirelerin listeye bağlı kalmayan doktorları durdurmasına ve sonda borusuna hala ihtiyaç olup olmadığını her gün doktorlara sormasına izin verilmesi konusunda hastane yönetimini ikna etti.

Sonuçlar çarpıcıydı: Enfeksiyonlar %11’den %0’a düştü. On beş aylık bir süre zarfında çalışmalar, bu yapılacaklar listesi ile hemşirelerin yeni rolün kırk üç enfeksiyonu ve sekiz ölümü önlediğini ve 2 milyon dolar kazandırdığını gösterdi.

Yazının başına dönersek: Bir yapılacaklar listesi oluşturmalısınız çünkü, listelerde bir plan vardır ve bu planlar insanların ne yapacaklarını düşünmelerini değil, yapmalarını sağlar.  Harekete geçmeye yardımcı olur ve bunun gibi bir çok durumda hata riskini minimize eder.

Kaynakça ve kitap önerisi: Hikaye ve yapılacaklar listesi oluşturmanın önemi ile ilgili bilgiler, ‘Guy Kawasaki’nin  ‘Büyüleme’ adlı kitabında  yer alıyordu.  Kitap, kişisel gelişim kitaplarını okumayı sevenler için ideal. Lakin benim gibi daha  fazla akademik bilgi ve araştırma beklentisi ile kitabı alırsanız biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Yine de yukarıda paylaştığım hikaye gibi, farkındalığı arttıran güzel örneklemeler var.  Okuyan herkes kendisi için faydalı bir şeyler çıkartacaktır eminim.

YORUM YAP