SEO’da Olmazsa Olmaz Temel Adımlar

Arma Motorlarından Yapılan SEO Aramaları

Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca insanın SEO ile ilgilenmesinin nedeni var. Her ay ortalama 1 milyon ila 10 milyon arasında kişi Google’da SEO hakkında arama yapıyor. Çünkü optimizasyon stratejileri olmadan, web sitesi veya blog hedeflerini karşılamayacaklarını biliyorlar.

Çok basit bir tanımla SEO, arama motorlarının web sitenizin içeriğini anlamasına yardımcı olacak çalışmaları yapmaktır. Site tasarımı, web içeriği ve bağlantılar Arama Motoru Optimizasyonunun yani SEO’nun etki alanına girer.

Hadi gelin şimdi SEO’nun daha geniş bir tanımını yapalım ve daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

SEO’nun Tanımı

Arama motoru optimizasyonu, amacı web sitelerinin, arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek hedeflenen aramalarda yükseltilmesidir. İngilizcede ve Türkçede kısaca SEO (Search Engine Optimization) olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte arama motorları, arama sonuçlarını listelerken algoritmik bir yapı kullanmaktadır. Bu nedenle web geliştiricileri; yazmış oldukları sayfaları bu ayrıntıya dikkat ederek oluştururlar. İnternetin ekonomik anlamdaki gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. (wikipedia.org)

Bir arama motorunda sonuçlar görüntülediğinde bunlardan bazıları ücretli reklamlardır. (en üstte Geri kalanlar arama motorlarının arama kutusuna girilen kelimeyle en alakalı olduğuna inandığı para ödenmemiş olan sonuçlardır. Bunlara “organik sonuçlar” denir. (Kaynak : https://dijitalatolye.withgoogle.com/lesson/46)

SEO Organik sonuçlar için yapılır.

Organik Sonuçlar ve Reklam

Organik Trafik Nedir?

Arama motorlarından alınan trafik “Organik Trafik” veya “Doğal Trafik” olarak bilinir.

Organik Trafik Neden Önemlidir?

Organik trafik web siteniz için daha çok potansiyel müşteri demektir. Günlük olarak iyi organik trafik alan web siteleri iyi ve kaliteli web siteleri olarak kabul edilir. Bu siteler arama motoru optimizasyonunu (SEO) doğru bir şekilde yapmaktadır.

Google Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının en temel aşaması, “crawling” adı verilen web sitelerindeki içeriklerin taranması ve verilerin analiz edilerek dev veritabanlarında depolanmasından oluşur.
Arama motorlarının sonuç listesi çıkarmalarına yardımcı olan formülleri ya da algoritmaları vardır. Arama motorları İnternet’i yeni içerikler için sürekli tarar, bunlardan bir anlam çıkarmaya çalışırlar.

Web sitenizin bu sonuçlarda nerede göründüğü ( ilk sayfalarda ya da daha gerilerde), sitenizde kullandığınız anahtar kelimelerin yanı sıra web sitenize kaç sayfanın bağlantı verdiği gibi diğer unsurlardan etkilenir.
Olabilecek en iyi sonuçları sunmak için arama motorları, web siteleriyle ilgili olabildiğince çok bilgi arar. Sitelerin popülerliğine ya da diğer kişilerin onlar hakkında ne dediğine bakarlar. Web sayfalarındaki kelimeleri veya bir sayfanın kodundaki anahtar kelimeleri konuyu anlamak için değerlendirebilirler. Bu bileşenlerin her biri arama motorlarının en iyi eşleşmeyi bulmasına yardımcı olur.
Arama motorları, ayrıca artık arayanın coğrafi konumunu da değerlendirebiliyor. Türkiye’den yapılan bir arama yerelleştirilmiş bir dizi arama sonucu sunar. Aynı arama İngiltere’den yapılırsa farklı sonuçlar verebilir.
Ayrıca mobil kullanımın artmasıyla arama motorları, artık insanların arama yaptıklarında kullandığı cihazları da değerlendirmeye alıyor. (https://dijitalatolye.withgoogle.com/lesson/46)

(Google Arama Motorunun nasıl çalıştığı hakkında daha fazlasına mı ihtiyacınız var.  Google kalite grubu mühendisi Matt Cutts’un anlatımıyla bu video’dan daha fazlasını izleyebilirsiniz)

Tüm bunlardan anlaşılacağı gibi Google arama sonuçlarının ilk sayfasında yer almak için sürekli ve devamlı bir SEO gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, arama motoru optimizasyonu (SEO) devam eden bir süreçtir ve sabır gerektirir.SEO hızlı bir planla bir gecede ya da birkaç günde yapılacak bir şey değildir. Sürdürülebilirlik her iş için olduğu gibi, SEO için de çok önemlidir.
İyi bir SEO ve ziyaretçilerinize veya potansiyel müşterilerinize maksimum fayda sağlamak için web sitenizde her zaman güncel, fayda sağlayan ve iyi optimize edilmiş içerikler yayınlamalısınız.

SEO’ya Uygun İçerik Uygulamaları Nelerdir?

Kısaca özetlemek gerekirse;
1 Doğru ve güvenilir bilgilerden oluşan yazılı içerik

2 içerikle alakalı, doğru şekilde isimlendirilmiş, etiketleri belirlenmiş, uygun ölçülerde görseller

3 İçerikle ilgili referanslar ve bağlantılar

4 Dil bilgisi ve yazım kurallarına uygunluk

5 Uygun ve ilgi çekici başlıklar.

(İçerik oluşturma ile ilgili daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var Bu konularda ilginizi çekebilir:

http://www.reyhanacikelli.com/etkili-icerikler-icin-pratik-ipuclari/

http://www.reyhanacikelli.com/etkili-ve-okunabilir-blog-yazilari-yazmak-icin-5-ipucu/

http://www.reyhanacikelli.com/icerik-pazarlamasinda-dikkat-edilmesi-gerekenler/ )

On Page SEO (Site İçi)  ve Off Page SEO (Site Dışı) arasındaki farklar nelerdir?

On Page SEO? (Site içi SEO Çalışmaları)

Adından da anlaşılacağı üzere, site içerisinde yapılan SEO çalışmalarının tamamı demektir. Sayfa başlıkları, url yapıları, iç bağlantılar (linklendirmeler), içerik uygulamları vb… tüm uygulamaları kapsar.

Off Page SEO Nedir? (Site dışı SEO Çalışmaları)

Web sitenizin dışında yaptığınız çalışmalar kapsar. Sosyal medya bağlantıları, diğer sitelerden aldığınız linkler vb..ilgilidir.

“On Page” veya “Off Page SEO” hangisine odaklanmalıyız?

Aslıdan bu sorunun cevabı çok nettir. Arama motoru optimizasyonu kurallarını doğru bir şekilde uygulamak için her iki kategoriye de odaklanmanız gerekir.
Birinden birini ihmal ettiğinizde SEO çalışmasını eksik yapmış olursunuz. Ve SEO’yu sizden daha iyi yapan bu çalışmaların her ikisine de dikkat eden rakibiniz sizden daha üst sıralamalarda yer alır.

On Page SEO’da Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar

  1. 1)İçerik:

Google aramasının ilk sayfasındaki görünürlüğünüz büyük ölçüde içeriğinize bağlıdır. İçerik kesinlikle Kraldır.

Peki Ama Niye?
Çünkü ziyaretçi, yalnızca Google’ın arama sonuçlarında istenen bilgiyi aldığında mutluluk duyar. Google’da herhangi bir şey aradığınızda ve arama motoru çubuğuna anahtar kelimeleri girdiğinizde, aç olduğunuzda yemek istediğiniz gibi istediğiniz bilgileri ararsınız.

İlk sayfada istenen bilgiyi elde ederseniz, eğer edemezseniz bu sefer istediğinizi elde etmek için farklı anahtar kelimeler yazmaya başlarsınız. Google, aranan anahtar kelimeleriniz için en uygun ve alakalı sonuç olduğuna inandığını içerikleri size sunar.

Kaliteli İçerik Yazmak için Mutlaka;

Anahtar Kelimelerin Önemi!

Makaleyi  yazmadan önce anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz . Hedeflenen anahtar kelimeler, başlıkta ve içerik boyunca kullanılmalıdır.

Çok Fazla Anahtar Kelime Kullanımına Dikkat!

Aşırı anahtar kelime kullanımı olumsuz sonuçlar verecektir. Arama motoru web sitenizi spam olarak algılayacaktır. Dikkatli olun.  Anahtar kelimelerle dolu yazılar veya makaleler Google tarafından negatif alınır.

Anahtar kelimelerinizi yazının uygun yerlerine, Makalenin bütünü içerisinde ve anlam bozukluklarına yol açmayacak şekilde yerleştirin. En basit şekli ile makalenizi okuduğunuzda kullandığınız anahtar kelimeler sizi rahatsız ediyorsa, okumayı zorlaştırıyorsa bundan vazgeçin ve anahtar kelimeleri azaltın.

Anahtar kelimeleriniz aşağıdaki alanlarda belirtilmelidir!

  • Başlıklar
  • URL
  • Meta Açıklaması
  • İçerik

Yazınızın tamamı, okuyucunun sıkılmayacağı şekilde yazılmalıdır. Okuyucu, makaleyi okuduktan sonra tabiri caizse “harika” hissetmelidir.  🙂

Okuyuculara daima yeni ve taze içerik verin.

Ufak bir hatırlatma; Eski içerikleri, o makale konusundaki son değişiklikleri de ekleyerek güncellerseniz, içerik yeniden canlanır.

Ve buraya dikkat;   Her gün okuyup araştırma yapmazsanız, yeni ve güncel içerik üretemezsiniz.

 İçeriği yayınlarken  aşağıdaki konulara da dikkat edin!

  • Doğru başlık
  • Öğelerin Dizini
  • Yazı boyunca alt başlıklar
  • Kısa paragraflar
  • Makale veya yayın tümünde anahtar kelimelerin yerleşimleri
  • Sonuç

1)Kodlama Dili:

Sitenizde içerik yayınlarken kodlama alanında dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar var. Burada bir kod uzmanı olmanız gerekmiyor, ancak SEO açısından bu temelleri mutlaka bilmeniz ve uygulamanız gerekir.(HTML kodlama hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız,temel bilgilerinizi YouTube’dan öğrenebilirsiniz)İşte başlıyoruz;

Başlık Etiketleri (H TAGI) :
H tagı, aslında headings kelimesinin kısaltmasıdır. Kod yazarken h olarak yazılır. Bu taglar, herhangi bir web sayfasında metini büyütmede kullanılır. Genellikle sayfalardaki başlıklar bu kodlar yardımcılığıyla yazılır. Hem daha şık görünür, hem de Google tarafından daha çok sevildiği bilinir. Bu h tagları, 1 – 6 rakamları aralığında yazılır. 7 ve üstü kullanılmaz. Ayrıca bu taglarda h1 tagı en büyük, h6 tagı en küçük puntolu yazıdır. Google, sayfaları indexlerken h1 tagını, h6 tagından daha çok önem verir. (Kaynak: https://www.seohocasi.com/h-taglari-nedir-ne-ise-yarar/)

H1 tagı arasına yazdığınız kelimeler Google tarafından yazı başlığı olarak algılanacaktır. Bu nedenle sadece yazı başlığınızın h1 tagı arasında yazılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Yazı içerisinde alt başlıklar oluşturmalı ve bunları önem sırasına göre diğer h tagları arasına yazmalısınız.

Meta Etiketleri :
Meta etiketler, arama motorlarına web sitenizi tanıması için bilgi verir. Birçok meta etiketi bulunur. Arama motorları bunların hepsine önem vermez. Ancak bazı meta etiketleri SEO açısından önemlidir. Meta etiketler HTML sayfanızın <head> bölümünde yer alır.

Arama motorlarının en çok önem verdiği iki meta etiketini tanıyalım;

Title etiketi: Sayfa başlığı etiketidir. Birçok arama motoru tarafından tanınır. Sayfanızın başlığı en az 3 kelimeden oluşmalı ve harf sayısı da 70 karakterden az olmalıdır.

Meta Etiketleri

Description etiketi:  Sayfanızın içeriği hakkında bilgi vereceğiniz kısa tanım alanıdır. Arama motorları tarafından dikkat edilen ve arama sonuçlarında görüntülenen bölümdür. Anahtar kelimelerinize de yer vererek anlamlı bir cümle ile sayfanızın içeriği hakkında 156 karakteri geçmeyecek şekilde bir cümle yazabilirsiniz.

Örnek kullanım:
<title>SEO’da Olmazsa Olmaz Temel Adımlar</title>

<meta name=”description” content=” SEO, arama motorlarının web sitenizin içeriğini anlamasına yardımcı olacak çalışmaları yapmaktır.  Bu yazıda SEO’da olmazsa olmaz temel adımları bulacaksınız.” />

3)Düzen:

SEO açısından Web siteniz yapısı çok önemlidir. Google arama önceliğini elde etmek için sitenizin yapısına da dikkat etmeniz gerekir.
Peki ama nasıl?

Öncelikle sitenizin kullanıcı dostu ve gezinmesi kolay olması gerektiğini söylemek isterim. Sayfa navigasyonu, kullanıcıların aradıklarına hemen erişmesini mümkün kılmalıdır.  Google’ın deyimi ile  harika bir kullanıcı deneyimi sağlamalıdır.

Sitenin ve sayfaların açılış hızı da SEO’nun çok önemli bir parçasıdır. Sitenizin yüklenme  süresi uzunsa ziyaretçiler sitenizin açılmasını beklemeyeceklerdir.
Buna ek olarak, sitenizin mutlaka ve mutlaka mobil uyumlu olması veya mobil bir sürümünün olması gereklidir. Sitenizi mobilden ziyaret edenler web sitenizde kolayca gezinebilmelidir.

Site Haritaları;

Birisi Google’da arama yaptığında Google tarayıcıları, kullanıcılar için en alakalı arama sonuçlarını ve bilgileri çıkarmak için web sayfalarına ve bağlantılara girerler.

Tarayıcılar bu işi mikro saniye içinde yapar. Arama motorlarının indexleme hızında site haritalarının etkisi büyüktür. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyası sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla ve en son ne zaman güncellendiğini, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder. Site haritaları hakkında daha fazla bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz >> https://support.google.com/webmasters/answer/183668?hl=tr 

URL’ler Anahtar Kelime İçermeli 

Yayınan URL’lerinizde anahtar kelimeler olmalıdır. Bu SEO için çok önemlidir.

Sonuç:

Yukarıdaki SEO faktörleri,  web sitenizin başarısı için çok önemlidir; ister web sitenizi kendiniz tasarlayın, ister bir web tasarımcısı ile çalışın bu SEO adımlarının, uygulanması göz ardı edilmemelidir.

—-
İçerik fikri : http://www.tecaddicts.com/2017/04/on-page-search-engine-optimization-seo.html

5 Yorum

  • Ömer Akgün

    Yeni başlayanlar için oldukça faydalı bir yazı. Sektöre katkılarınız için teşekkürler.

    • Reyhan

      Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler Ömer Bey.

  • Uğur Uğurcan

    Geniş ve kapsamlı bir yazı olmuş. SEO işinin ne kadar zor olduğunu bu yazıyı okuyanlar anlar artık .)

  • emrecan

    güzel bir içerik olmuş okurken sıkılmadan keyifle okudum

    • Reyhan

      Beğenmiş olmanıza çok sevindim. Geri bildiriminiz için teşekkürler.

YORUM YAP