MARKALARIN SOSYAL MEDYA STRATEJİ HATALARI

Sanırım günümüzde en azından Facebook sayfası olmayan hiçbir marka kalmamıştır.  Öyle değil mi? Peki, sizce markaların sosyal medyada yaptığı en büyük strateji hatası nedir?

Öyle veya böyle sosyal medyada var olan markalarımızın bir çoğu, iş sosyal medya yönetimine gelince halen geleneksel pazarlama alışkanlıklarından vazgeçemeyerek bunları sosyal medya mecralarında uygulayarak başarı elde etmeyi umuyor.

Oysa ki unutulan çok önemli bir konu var; ‘Sosyal Medya’da gerçek insanlarla, gerçek diyalog ve etkileşimler kurulur ve ancak bu şekilde gerçek ilişkiler oluşturulur. Satış yapılır, müşteri kazanılır, mevcut müşteri sadakati sağlanır…

Tamam kabul, eskinden bildiğimiz ve başarı elde ettiğimiz bir şey var ve bundan vazgeçmek istenmiyor olması normal, ama….

Ortada yeni olan bir şeyler var. Devrim yapmaya gelenekseli yok saymaya gerek yok elbette. Ancak yeni mecraların dinamiklerini de kabul etmek ve ona göre bir strateji oluşturmakta bu işin en önemli püf noktası.

İster bir ajans ile çalışıyor olun, isterseniz de bu işi şirket içerisinde kendiniz çözmeye çalışın. Bu işe başlarken ve işin her aşamasında unutulmaması gereken çok önemli birkaç konu var;

  • Eskinden beri kullanmakta olduğunuz içerikleri, reklamları, bilgileri biraz değiştirip, yeniden ve yeniden aynı şekilde sunmanın sonra da yine hedeflerin gerisinde kalındığını görmenin ve buna şaşırmanın bir manası yok. Aynı şeyi yaparsanız aynı sonuçları alırsınız.
  • Sosyal medyada markanızı sadece ürünler ve veya hizmetlerinizle anlatmaya çalışmaktan, sürekli kendinizden bahseden reklamlar  yapmaktan vazgeçmelisiniz.  Eğer iletişim şeklinizi değiştirmezseniz sürekli indirim yapan, yarışmalarla hediyeler veren ve her geçen gün artan reklam bütçelerine sahip olan bir marka olacaksınız. Yoksa bu zaten siz misiniz? 🙂

Öyleyse artık, yeni reklamlar değil, takipçilerin de içine dahil olacağı yepyeni dünyalar oluşturmaya başlayın.

Nasıl mı?

Markaların içerik paylaşımlarında yaptığı en büyük hata, markanın merkezde olması gerektiği kanaatidir.  Ne kadar da kibirli bir yaklaşım.

Olayın merkezinde müşteriniz olmalı. Müşterilerinizin gerçek deneyimlerini yansıtan paylaşımlar,  başkalarının da onlara özenerek onların yerinde olmayı istemesini sağlayacaktır.

Sonuçta hepimiz bir ürün ya da hizmet satın almadan önce o konuda yapılmış yorumları araştırmıyor muyuz?

Hiç korkunuz olmasın. İnsanlar deneyimlerini paylaşmaktan hiç çekinmezler. Yaşadıklarımızı başkalarına anlatma ihtiyacımız, mağara resimlerinden tweet mesajlarına ve sosyal medya paylaşımlarına dönüştü ama içimizdeki paylaşma isteği aynı kaldı. Bu nedenle müşterinize yaşatacağınız iyi bir deneyim binlerce liralık reklamdan çok daha etkili sonuçlar sağlayacaktır.

sosyal medya karikatür

 

Sosyal medya stratejiniz, deneyim üzerine kurulu olsun. Müşterilerinizle etkileşim kurabileceğiniz, onlara gerçek deneyimler sunabileceğiniz kampanyalar kurgulayın. Beğen-paylaş, şunu yap kazan vb… şekilde yapılan ve söz de takipçi ve etkileşim arttırmaya yönelik yarışmalar sizi gerçekten potansiyel müşteriniz olan kitle ile bir araya getirmez. Olsa olsa sosyal medyada yeni türeyen beleşçi tayfası ile dolu bir takipçi kitlesine sahip olursunuz. ( biraz ağır mı oldu? Ama gerçek 🙂 )

Son olarak;

Kendinize şu soruları sürekli sorun;

  • Markamın pazarlama çalışmalarında deneyim öğesine ne kadar önem veriyorum?
  • Markam müşterileir ile duygusal bir bağ kuruyor mu?
  • Markam müşterilerimin hayatlarının bir parçası oluyor mu?
  • Markamın müşterinin hayatına dahil olduğu ‘deneyim noktası’nı pazarlama stratjimin merkezine nasıl alabilirim?

Bonus –Örnek çalışma-

Coca-Cola’nın ‘Mutluluğa Kapak Aç’ sloganı, insanları katılıma ve bir deneyim yaşamaya teşvik eden güzel, bir aktif ifade örneğidir. Bu şekilde insanlarla bağlantı kurulur, onlar da hikayenin bir parçası olur ve marka onlara, onlar da markaya katkıda bulunurlar.

Ve  Red Bull. Tüm dünyada en çok bilinen ve dikkat çeken enerji içeceği. Bu kadar dikkat çekici ve tercih edilir olmasının en büyük nedeni insanlara deneyim yaşatma üzerine kurulu bir pazarlama ve iletişim stratejisine sahip olması.


Yararlanılan Kaynaklar.

Öne Çıkarılan görsel: .simplilearn.com

Karikatür: stevensonfinancialmarketing.wordpress.com

Darren McCol&Gastom Legorburu – ‘Hikâye Tasarımı’

2 Yorum

  • Yılmaz

    Benim görebildiğim kadarıyla yapılan en büyük hata, yapılan işin bir iletişim olduğunun unutulması; paylaşılan mesajların amaçsız olup bir anlam barındırmaması.

    • Reyhan

      Çok güzel özetledin Yılmaz. Kesinlikle aynı fikirdeyim.

YORUM YAP