Etkili ve Okunabilir Blog Yazıları Yazmak için 5 İpucu

Bir blogger için saatlerce emek harcayıp yazdığı makalesinin çokça okunması önemlidir. Ancak bunu başarabilmek gözüktüğü kadar da kolay değildir. Okuyucularınızın tüm blog yayınınızı okumasını istiyorsanız,  okunması kolay içerikler üretmelisiniz.

Okunması kolay içerik, daha çok geri dönen ziyaretçi ve daha yüksek bir dönüşüm oranı demektir. Bu yazıda, etkili ve okunabilir blog içerikleri geliştirme konusunda beş ipucu vereceğim. Umarım işinize yarar. 🙂

 Kitlenizi Tanıyın, Kitlenize Odaklanın!

Hedef kitlenizi tanıyor olmanız çok önemlidir.  Yani çocuklar için yazıyorsanız onlar için çok basit ve okunması kolay cümlelerden, bolca görsel ve videodan oluşan bir içerik ilgi çekici olacaktır.

Ancak blog ziyaretçileriniz doktora yapmış bilim adamlarından oluşuyorsa, metin çok daha zorlayıcı, daha uzun olabilir. Bu onların daha çok ilgisini çekecektir.

Önemli: Blog’unuzun bir kategorisi olmalıdır. Yani her konuda içerik üretmeye çalışmaktansa belirli bir konu ve/veya konular üzerine yazmak daha çok sadık ziyaretçi demektir. Bu nedenle Aşağıdaki önerileri öncelikle bu konuları dikkate alarak değerlendirin. Ben sadece genel okur yaklaşımlarından yola çıkarak bu bilgileri derledim. Ancak sizin asıl yapmanız gereken hedef kitlenizin okuma alışkanlıklarına göre yazılar yazmak olmalıdır.

Nasıl Yaparım :  Hedef kitlenizi tanımak için Google Analytics ve Yandex Metrica verilerinden yararlanın. Demografi ve ilgi alanları raporlarını ve sayfa ziyaret  sürelerini inceleyin….

  • Paragraf ve Giriş Cümlesine Dikkat!

İlk paragrafta odak anahtar kelimeye yer verilmesi hem SEO hem de okur için önemlidir. Paragrafların ilk cümlelerini okuyan bir okur, okumaya başlarken paragrafın odak noktasını kavrayabilmelidir. Ayrıca paragrafların çok uzun olmadığından da emin olmalısınız. (7 veya 8 cümle zaten oldukça uzun olur.) 🙂  Uzun paragraflar anlama ve dikkat yoğunlaşmasında sıkıntılar yaratır.

  • Kısa Cümleler Kullanın!

Kısa cümleler yazmaya çalışın. Kısa cümlelerin okunması ve anlaması uzun cümlelerden daha kolaydır. Cümleleriniz oldukça kısaysa, dilbilgisi hatalarını düzeltme olasılığı daha düşük olacaktır. 20’den fazla kelimeyi içeren cümleler uzun sayılır. Bu uzun cümleleri sınırlandırmaya çalışın. Bir blog yazısında yalnızca 20 kelimeyi aşan birkaç cümle olduğundan emin olun. Ayrıca, bir önceki maddeye bağlı kalarak paragrafların çok fazla cümle içermediğinden de emin olun.

  • Zor Kelimeleri Sınırlayın! Anlaşılır Bir Dil Tercih Edin

Okunması zor olan kelimelerin kullanımını sınırlayın. Teknik kelimelerden sakının. Ekrandan okumanın herkes için zor olduğunu unutmayın. Ayrıca blog okurunuzun sizin gibi konunun hakimi olmadığını, konuyu öğrenmek için blog yazısını okuduğunu göz önünde bulundurun. Onu sıkmayın.  Dört veya daha fazla heceli sözcüklerin okunması zor kabul edilir. Böyle zor kelimelerin kullanımını sınırlandırdığınızdan emin olun.

İstisnalara Dikkat!

Tabii ki, bazı durumlarda, blog yayınınız teknik ya da bilimsel bir konuda olabilir. Ve teknik kelimeler kullanmak zorundasınızdır. Bu durumda cümlelerinizin ve paragraflarınızın çok uzun olmadığından ve okuyucularınızın sorun yaşamayacağından emin olun!

  • Geçiş Sözcükleri Kullanın!

Düzgün geçiş kelimeleri (bağlaç kelimeler) kullanarak bir metni daha okunabilir hale getirebilirsiniz. Geçiş kelimeleri, ‘en önemli’, ‘çünkü’, ‘dolayısıyla’ veya ‘bunun dışında’ vb.. kelimeleri ifade eder. Okuyucularınıza yön verirler.

Bu kelimeler bir şeylerin geleceğine dair bir işaret verir: Özetlerseniz, ilk, ikinci, üçüncü vb. Değerlerini kullanırsınız. Kontrast yapmak isterseniz aynı, daha az, daha ziyade, ya da ikisi de yazarsınız. Sonuçlandırmak isterseniz, dolayısıyla veya dolayısıyla kullanacaksınız.

Geçiş kelimelerini kullanmak cümleleriniz arasında çimento koymak gibidir. İki cümle arasındaki ilişki, geçiş kelimelerinin kullanılmasıyla açıkça görülür. Bu tür kelimeleri doğru bir şekilde kullanırsanız, okuyucular içeriğinizi daha iyi anlayacaktır.

  • Karıştırın!

Bir metnin bir okuyucu için cazip olabilmesi için çok çeşitli olması gerekir. Bu, biraz karıştırmaya çalışmanız gerektiği anlamına gelir! Daha uzun paragraflar ve kısa cümlelerle değiştirin ve bir kelimeyi çok sık kullanmaya meyilli iseniz eş anlamlı kelimeleri kullanmaya çalışın. Bazı insanlar ‘ve’ veya ‘çok’ kelimesini sıklıkla kullanır. ‘Ayrıca’ veya ‘dahası’ ile karıştırmak, bir metni daha çekici ve çok daha okunabilir hale getirebilir.

Sonuç:

Okuyucularınızın tüm blog yazınızı okumasını istiyorsanız, metninizin okunması kolay olduğundan emin olmalısınız. Bir metni gerekenden zorlaştırmayın. Uzun cümleler kullanmaktan kaçının ve açık paragraflar yazın. Hedef kitlenizi dikkate alın. Onlar için yazın.

Ve tipografi ( Yazı Karakteri) seçimine dikkat edin! Küçük birbirine yakın harflerin olduğu sıkışık bir yazı tipinin okunması çok daha zordur. Bu tarz yazı karakterlerini kullanmaktan kaçınmalısınız satır arası boşluğun yeterince geniş olduğundan da emin olmalısın.

Kaynakça:

Öne çıkarılmış görsel : http://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=999806&term=content

İçerik fikri: https://yoast.com/5-tips-improve-readability-blog-post/#short-sentences

1 yorum

YORUM YAP